Austrijski ministar: Rusija će uvijek biti važna Europi. Zabluda je misliti drukčije

Foto: EPA

Rusija će uvijek ostati važna za Europu, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg, dodavši da je misliti drugačije zabluda.

Schallenberg također je branio Raiffeisen Bank International, drugu po veličini banku u Austriji pa rekao da je nerazumno izdvajati zajmodavca za poslovanje u Rusiji dok tolike druge zapadne tvrtke čine isto.

"Misliti da više neće biti Rusije i da se možemo razdvojiti na svim područjima je zabluda. Veze s Rusijom se neće prekinuti preko noći. Dostojevski i Čajkovski ostaju dio europske kulture, sviđalo se to nama ili ne. Rusija će i dalje biti naš najveći susjed i ostat će druga najveća nuklearna sila na svijetu", rekao je Schallenberg za Reuters.

Austrija i dalje uvozi ruski plin

Austrija, koja se predstavlja kao most između istoka i zapada, pretvarajući svoj glavni grad Beč u magnet za ruski novac, također je dio šireg zapadnog saveza koji je sankcionirao Rusiju nakon invazije na Ukrajinu.

Austrija i dalje uvozi ruski plin iako ga nastoji smanjiti u nadolazećim godinama. Neki austrijski dužnosnici nadaju se da će rat brzo završiti i da će se napraviti povratak normalnijim odnosima s Rusijom, piše Reuters.

Schallenberg je dao svoje komentare nakon što je američko tijelo za sankcije ranije ove godine pokrenulo istragu o Raiffeisenu zbog njegovog poslovanja povezanog s Rusijom. Također, pojačali su nadzor nad tom bankom.

Poslovanje Raiffeisena u Rusiji

Raiffeisen je u Rusiji jedna od jedine dvije strane banke na popisu od 13 sistemskih institucija Ruske središnje banke. To znači da je važna za rusko gospodarstvo koje se bori sa sankcijama Zapada. Oštre kritike ulagača izazvala je i ruska shema odobravanja godišnjih odmora na kredit vojnicima koji se bore u Ukrajini, u kojoj je sudjelovao Raiffeisen.

Schallenberg je rekao da je na Austriji da provede sankcije, ali se i osvrnuo na druge zapadne banke koje posluju u Rusiji. "Austrijske tvrtke moraju se pridržavati austrijskih pravila, dio kojih su i sankcije Europske unije.

Budimo realni, 91 posto zapadnih kompanija još uvijek je u Rusiji i rade ono što je razumno, a to je čekanje. Ima puno američkih banaka u Rusiji, poput Bank of America", kazao je austrijski ministar za Reuters.

Pročitajte više