Austrijski ministar: Širenje Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku nema smisla

Foto: EPA

AUSTRIJSKI ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) ponovio je svoje kritike planiranog proširenja šengenskog sustava na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku tijekom posjeta austrijsko-mađarskoj granici u Klingenbachu.

"Situacija na granici, koja je za stanovništvo nepodnošljiva, pokazuje da Schengen u biti ne funkcionira. Stoga nema smisla širiti sustav", dodao je austrijski ministar policije.

Prema podacima austrijske policije, ove je godine u Gradišću uhićen 74.291 izbjeglica, većina njih neregistrirana. Uhićena su 322 trgovca ljudima.

Karner inzistira na proceduri traženja azila u sigurnim trećim zemljama ili na vanjskim granicama EU.

Smatra da produljenje Schengena nije učinkovito. "Da sustav ne funkcionira govori i činjenica da se unutarnje granične kontrole odvijaju gotovo posvuda", rekao je Karner i poručio da želi prijedloge EU komisije i europsko rješenje.

"Ako sustav ne funkcionira, ne može se učiniti još većim"

Prošle je srijede Europska komisija preporučila proširenje šengenskog područja bez granica na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. Karner je potom u petak najavio veto.

"Ako sustav ne funkcionira, ne može se učiniti još većim", naglasio je Karner. Stoga "od mene kao ministra unutarnjih poslova, odgovornog za sigurnost, postoji jasno ne", rekao je za radio Ö1.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da je Austrija od početka "podržavala" članstvo Hrvatske u Schengenu i da se "ništa nije promijenilo". Čini se da njegov austrijski kolega nema isti stav unatoč uvjeravanju HDZ-ova ministra.

Prije nego što se zemlje mogu pridružiti šengenskom prostoru, potreban je pristanak svih postojećih članica Schengena. Glasanje bi trebalo biti održano u Bruxellesu 8. prosinca.

Pročitajte više