Austrijski ministar vanjskih poslova Spindelegger: Hrvatska i Island zajedno u EU

AUSTRIJSKI ministar vanjskih poslova, Michael Spindelegger zalaže se za istovremeni pristup Hrvatske i Islanda Europskoj uniji.

"Radovao bih se kad bismo imali dvije nove članice - Island i Hrvatsku", rekao je šef austrijske diplomacije u intervjuu bečkom dnevniku Die Presse.

Što se Islanda tiče, Špindeleger ukazuje da će još trebati vremena da pregovori uđu u konkretnu fazu, a na konstataciju da se u Bruxellesu govori da bi pregovori s Islandom mogli započeti za pola godine, kazao je da je to "donja granica".

"Island koče banke, Hrvatsku Slovenija"

"Kao članica Evropskog privrednog prostora, Island je već usvojio većinu evropskih zakona, a nalazi se i u šengenskoj zoni. Međutim, najveći problemi se nalaze u slomu islandskih banaka. Isto tako, ribarenje i lov na kitove su teme koje su Islandu važne i s kojima se ne može tako lako upustiti u kompromise", objasnio je Spindelegger.

Kad je riječ o Hrvatskoj, austrijski je ministar odbio spekulacije oko datuma prijema, rekavši da, ako proces bude brzo obnovljen, Hrvatska može brzo i zaključiti pregovore.

"Granična svađa sa Slovenijom trenutno blokira proces. I u Sloveniji će sazrijeti odluka da se ne može vječito ići na blokadu Hrvatske u pregovorima. Potrebno je bilateralno traženje rješenja", ukazao je, dodajući da bi novi sporazum EU stvorio bolje strukture za proces širenja Unije, ali da ostaje otvoreno pitanje ispunjava li svaka država osnovne uvjete za pristupanje EU.

Pročitajte više