Ljubitelj Miloševića i negator genocida dobio najviše austrijsko odlikovanje

Foto: X

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen dodijelio je Peteru Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, najviše državno odlikovanje. Osim njemu, odlikovanje je dodijeljeno još dvojici nobelovaca. 

"Tri dobitnika Nobelove nagrade - tri uzora za mnoge buduće generacije. Velika zlatna medalja časti na lenti najviša je moguća nagrada i priznanje koje naša država može dodijeliti - upravo zato je zaslužuju Eric Kandel, Peter Handke i Anton Zeilinger", poručio je austrijski predsjednik na X-u. 

Handke je kontroverzan zbog svoje potpore Slobodanu Miloševiću i negiranja genocida u Srebrenici. Nakon kraja trogodišnje srpske opsade Sarajeva Handke je tvrdio da su muslimani sami inscenirali vlastiti masakr u Sarajevu i krivnju prebacili na Srbe.

Širio mit o srpskoj patnji

2006. je održao govor na Miloševićevom pogrebu. "Ne znam istinu. Ali gledam. Slušam. Osjećam. Sjećam se. Zbog toga sam ovdje danas, blizu Jugoslavije, blizu Srbije, blizu Slobodana Miloševića", izjavio je tom prilikom. Dodao je kako je sretan što je pored "čovjeka koji je branio svoj narod".

Tijekom 1990-ih je zastupao tezu da se na području propale Jugoslavije vodi građanski rat te da su Europa i SAD odlučili raskomadati Jugoslaviju kako bi napunili kofere svojih bankara i industrijalaca. 1996. je napisao knjigu Pravda za Srbiju u kojoj je preuzeo Miloševićev mit o srpskoj patnji. 

Postao je zvijezda u Srbiji, gdje je dao niz intervjua beogradskoj državnoj televiziji koja se neumorno bavila ratnom propagandom. Kad je Milošević završio na suđenju u Haagu, Handke ga je posjetio te je pratio suđenje i govorio protiv legitimnosti procesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.