Austrijski socijaldemokrati pomiješali listiće i proglasili krivog šefa stranke

Foto: EPA

Austrijski Socijaldemokrati proslavili su Hansa Petera Doskozila kao svog novog čelnika na stranačkoj konferenciji u subotu, da bi se dva dana kasnije pokazalo da je pobjednik zapravo njegov oponent. 

Čelnica stranačke izborne komisije Michaela Grubesa rekla je danas da su rezultati pripisani pogrešnim kandidatima i da je pobjednik zapravo Andreas Babler.

"Nažalost, izborni listići nisu bili u skladu s rezultatom koji je proglašen digitalno", rekla je na konferenciji za medije. "Rezultati su se pomiješali zbog tehničke pogreške kolege u Excell tablici."

"Ništa ne može opravdati to što se dogodilo"

Prema ispravnom prebrojavanju, ispalo je da je Doskozil osvojio 280 glasova, a Babler 317, ili 47 prema 53 posto. Grubesa je rekla da je naložila prebrojavanje nakon što se ispostavilo da nedostaje jedan listić. Kasnije je pronađen i proglašen nevažećim.

Doskozil, bivši policijski šef, a sada guverner provincije Gradišća koji se proslavio tijekom migrantske krize 2015. i 2016. godine, priznao je poraz na konferenciji za medije i čestitao Bableru, koji dolazi sa stranačkog lijevog krila.

"Ništa ne može opravdati to što se ovdje dogodilo", priopćio je Babler.

Rekao je da je tražio još jedno prebrojavanje i da će postati vođa stranke ako se rezultati potvrde. Ispričao se članovima zbog glasanja koje je nazvao "dnom dna" za opozicijsku stranku koja pokušava uvjeriti glasače da je sposobna za vođenje zemlje.

Die Tagespresse: Naš posao je gotov

Vijesti su iznenadile javnost i mnogi ne mogu vjerovati što se dogodilo. "Banana republika", tvitao je zamjenik izvršnog urednika novina Kleine Zeitung Michael Jungwirth. 

Za satirički časopis Die Tagespresse ispostavilo se da je zbilja nestvarnija od satire pa su na Twitteru samo napisali: "Naš posao je gotov."

Pročitajte više