AUSTRIJSKI VICE Kako je moguće da se na Bleiburgu svake godine održava najveći susret neonacista u Europi?

Foto: Screenshot/Zarko Basic/PIXSELL

POPULARNI portal Vice objavio je iscrpan članak novinara Paula Donnerbauera u kojem se analiza zašto je skup na Bleiburgu problematičan i kako je uopće moguće da se održava. Ističe se da je u svemu ključna uloga Katoličke crkve, ali i nevoljkost austrijskog ministra unutarnjih poslova Herberta Kickla da se uhvati u koštac s problemom.

''Deseci tisuća muškaraca i žena svih uzrasta, svećenici i časne sestre, huligani i ratni veterani, političari i televizijske zvijezde, neonacisti i fašisti - to je većinom hrvatska publika koja se jednom godišnje pod krinkom katoličke mise okuplja na Loibacher Feldu u blizini koruškog Bleiburga da bi održali komemoraciju'', kaže se na početku Viceova članka, te se onda podsjeća kako Dokumentacijski arhiv austrijskog otpora (DÖW) ustaški dernek na Bleiburgu naziva ''najvećim skupom neonacista u Europi''. Ipak, skup se svake godine ponavlja ''pred očima javnosti i medija''.
 
Napominje se da je na skupu svake godine vidljivo ''mnogo hrvatskih zastava i fašističkih simbola'', da uokolo hodaju ''starci u crnim ustaškim uniformama fašističke NDH'' i ''nabildani dečki s neonacističkim tetovažama'', te da okupljanje ima ''jasan politički karakter''. Navodi se kako ustaški dernek na Bleiburgu ''krši austrijski Verbotsgesetz (Zakon o zabrani nacističkih simbola)'', ali da nitko zapravo ne želi preuzeti odgovornost za zabranu skupa.
 
Ambivalentan odnos dijelova Katoličke crkve prema fašizmu
 
Ističe se da su lokalna Katolička crkva, općina i policija sada izdale zajedničko priopćenje u kojemu se ograđuju od skupa i navode da se uvode stroži uvjeti njegova održavanja, ali se podsjeća da su ''te tri institucije godinama žmirile pred onime što se događa'' na Loibacher Feldu. Priopćenje pokazuje i da ''dijelovi Katoličke crkve imaju ambivalentan odnos prema fašizmu'' te Vice podsjeća da su na Bleiburgu nastradali ''pripadnici vojske koje se borila na strani nacista i koja je vodila jedini koncentracijski logor u Europi koji je bio izvan njemačkog nadzora''. 
 
Članak navodi da su još prošle godine formalno uvedena stroža pravila ponašanja, ali njih se nitko ne drži, te se i dalje mogu vidjeti brojni vojni i paravojni simboli, kao što su zastave HOS-a, dok u šatorima alkohol izdašno teče. ''Logično je pomisliti da će se sve to ponoviti i ove godine'', piše Vice.
 
Kroz nova pravila Katolička crkva ''pokušava održati privid vjerskog skupa'' i ''zakamuflirati politički karakter ovog fašističkog okupljanja'', što pak austrijskim vlastima omogućava izbjegavanje zabrane skupa. 
 
U Salzburgu upravo traje suđenje za ponašanje kakvo se na Bleiburgu tolerira
 
Na Bleiburgu se mogu vidjeti obilježja SS-ove Handžar divizije, koja su i u Hrvatskoj zabranjena, a zanimljivo je da se na Bleiburgu ne kažnjava ljude zbog ustaškog pozdrava ''Za dom spremni'', dok je sud u Salzburgu četrnaest hrvatskih huligana optužio baš zbog toga. Prema argumentaciji tužitelja koju je sud u Salzburgu prihvatio, manifestacija na Loibacher Feldu trebala bi se odmah zabraniti, konstatira Vice.
 
Veliku promjenu u odnosu institucija prema skupu na Bleiburgu je uveo koruški župan Peter Kaiser, koji je o ovom događaju negativno govorio i u svojem inauguracijskom govoru, opisavši sve kao ''skup desnih ekstremista pod plaštem crkvenog okupljanja'', te je od nadležnih institucija zatraženo da učine sve kako bi se skup zabranio.
 
N  zasad nema nikakve reakcije ministra unutarnjih poslova Herberta Kickla, koji inače dolazi iz desno-ekstremističke Slobodarske stranke (FPÖ). Vice stoga zaključuje da će se ustaški dernek na Bleiburgu i ove godine održati, ali i da je neprijeporno riječ o ''političkoj komemoraciji na kojoj se odaje počast poginulim vojnicima ustaške vojske, SS-a i Wehrmachta''.

Pročitajte više