Austrijski Zemaljski sud odbio zahtjev Vladimira Zagorca

ZAHTJEV obrane generala Vladimira Zagorca za ponovnim izvođenjem dokaza u slučaju hrvatskog zahtjeva za generalovim izručenjem odbijen je u srijedu na Zemaljskom sudu u Beču.

To je danas potvrdio glasnogovornik bečkog Zemaljskog suda Christian Gneist, koji je rekao da je odbijanjem Zagorčevih zahtjeva potvrđena odluka austrijskog Vrhovnog suda koji je ove zime odlučio da nema pravnih prepreka za izručenjem Zagorca.

Odluka još nije stupila na snagu jer Zagorčeva obrana ima 14 dana za podnošenje žalbe višoj sudskoj instanci koja je prošle godine nakon nekoliko ročišta održanih na Zemaljskom sudu potvrdila nepravomoćnu presudu odnosno odobrila izručenje Zagorca.

Iako je Vrhovni sud Austrije još krajem veljače potvrdio odluku o tome da Zagorec može biti izručen, njegovi su se odvjetnici žalili zbog navodnog kršenja Zagorčevih ljudskih prava. Zagorečeva obrana provođenje odluke o izručenju uspješno odugovlači već deset mjeseci, jer je prva odluka Zemaljskog suda donesena još u srpnju 2007.

Odluku je kasnije potvrdio i Viši zemaljski sud kao i Vrhovni sud, međutim Zagorec se u međuvremenu žalio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Taj je Sud prvotno donio privremenu mjeru zabrane izručenja da bi ju kasnije ukinuo.

Zagorec je u ožujku 2007. uhićen temeljem međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe zbog sumnje da je 2000., nakon što je razriješen dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa u svome uredu odnio dragulje koje je 1993. godine uzeo od njemačkog trgovca oružjem Josefa Rothaichnera kao jamstvo na pet milijuna američkih dolara.

I.K.
Foto: Nacional

Pročitajte više