Autoceste zaradile više od 32 milijuna kuna preko vikenda

PROŠLOG je vikenda autocestama u Hrvatskoj proputovalo 907 tisuća vozila od čega su četiri tvrtke koncesionari uprihodovale ukupno 32,12 milijuna kuna.

Prema podacima jednog od koncesionara, Hrvatskih autocesta, u njihovoj je nadležnosti proputovalo 469.257 vozila te je pritom naplaćeno 19,81 milijun kuna bez PDV-a. Ovogodišnji promet, ističu iz HAC-a, u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan je za 2,06 posto, odnosno, naplaćeno je 4,88 posto više cestarina.

Pritom je koncesionar Autocesta Rijeka - Zagreb tijekom vikenda evidentirao 268.705 vozila od čega je zabilježen prihod od 7,77 milijuna kuna no taj je promet u odnosu na prošlogodišnji vikend 2 posto slabiji.

S prošlom se godinom ne mogu usporediti prihodi od cestarina i mostarina na postajama Krčki most i Rupa koji su od ove godine prešli iz HAC-a u nadležnost ARZ-a. Prihod od tih pravaca gdje je tijekom vikenda prošlo 96.710 vozila iznosi nešto manje od milijun kuna.

Tvrtka Bina Istra u tri je dana vikenda ukupno zabilježila 81.418 vozila, od kojih je naplaćeno ukupno 1,72 milijuna kuna cestarine. Prošli vikend, ističu iz svih kompanija, bio je jedan od unosnijih ove godine te se očekuje barem jednak, ako ne i povećan promet sve do početka školske godine 1. rujna.

V.M.

Pročitajte više