Autonomnoj ženskoj kući prijeti zatvaranje zbog nedostatka novca za rad

Autonomnoj ženskoj kući Zagreb (AŽKZ), jedinom skloništu u gradu za žene i njihovu djecu žrtve nasilja, nakon 13 godina djelovanja, prijeti zatvaranje zbog pomanjkanja financijskih sredstava za svakodnevni rad, izvijestila je koordinatorica AŽKZ Neva Toelle. L

Toelle napominje da se s tim u vezi bezuspješno obratila zagrebačkom Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Zagrebačkoj županiji, nadležnom ministarstvu i vladinom Uredu za ljudska prava.

Autonomna ženska kuća Zagreb dosada je radila s više od 30.000 žena i djece. U savjetovalištu u prosjeku pomoć i podršku zatraži od 250 do 300 žena mjesečno, jer su preživjele neki oblik nasilja, navela je pitajući smije li se dopustiti da ostanu bez odgovarajuće pomoći.

Nakon 10 godina kontinuiranog (dobrovoljnog) rada Autonomne ženske kuće, Grad Zagreb je osigurao prostor za rad skloništa i savjetovališta, no financiranje njihova rada je iz godine u godinu neizvjesno.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Višnja Fortuna je izvijestila da su svi zahtjevi za financiranjem brojnih programa zaprimljeni javnim natječajem u obradi i da će odluka o njihovom financiranju biti donesena potkraj siječnja.

"Nikakvih problema ne bi bilo da Grad, država i Zagrebačka županija podijele tu obvezu financiranja", kaže Neva Toelle. Napomenula je da posljednjih godina oni sudjeluju u sufinanciranju tog projekta s 22 posto ukupnog godišnjeg budžeta od 1,2 milijuna kuna. Inače, od početka djelovanja do danas, Autonomna ženska kuća Zagreb se financira i kroz donacije raznih zaklada, fondacija i gospodarskih subjekata te individualnim donacijama građana.

Broj telefona na koji građani mogu donirati novac kako bi sklonište i savjetovalište i dalje mogli pružati besplatnu pomoć ženama i njihovoj djeci je (do daljnjega) 060/66-66-66, a cijena po pozivu je 5,59 kuna plus PDV, s tim da je HT jučer donio odluku da će se za humanitarne akcije koje su u tijeku, na temelju prije sklopljenih ugovora, odreći svog dijela prihoda.

Autonomna ženska kuća Zagreb je osnovana 1990. U njoj je organizirano psihološko i pravno savjetovanje žena, putem telefona i osobno, besplatno i anonimno, a postoji i mogućnost smještaja u skloništu na tajnoj adresi. O korisnicima brinu dvije stalno zaposlene osobe i devet vanjskih suradnica- volonterki, među kojima pravnica i liječnica.

Koordinatorica AŽKZ Neva Toelle ističe da iako je Hrvatska potpisnica svih relevantnih međunarodnih dokumenata u praksi, nažalost, nije postignuta stvarna zaštita žena od nasilja. Još uvijek nema ni odgovarajućih vladinih mjera i zakona koji bi omogućili ostvarenje prava na život bez nasilja, navela je.

AŽKZ je za svoj rad dobila Nagradu Grada Zagreba.

Pročitajte više