Autor kriptovalute donirao preko milijardu dolara Indiji za borbu protiv korone

Foto: Epa

SUOSNIVAČ Ethereuma, Vitalij "Vitalik" Buterin, koji je prije nepuna dva tjedna postao najmlađi poznati kriptomilijarder na svijetu, donirao je preko milijardu dolara kriptovalute fondu India Covid Relief i nizu drugih dobrotvornih organizacija.

Kriptovaluta ether s blockchain platforme Ethereum prošlog je tjedna prvi put prešla vrijednost od 3000 dolara na nekoliko glavnih kripto-burzi, poput Coinbasea i Bybita, što je porast od čak 325% od početka godine. A jedan od njenih osnivača, Buterin, postao je milijarder sa samo 27 godina. 

Buterin je 12. svibnja donirao 50 bilijuna SHIB tokena u vrijednosti od 1.2 milijarde dolara fondu India Covid Relief. U travnju je organizaciji donirao oko 600.000 američkih dolara u obliku ethera i tokena (MKR), piše Forbes.

Također je donirao nekoliko milijuna dolara u etheru drugim organizacijama, poput neprofitnom procjenitelju dobrotvornih organizacija GiveWell-u, Zakladi Methuselah, koja se fokusira na produljenje ljudskog života, i Institutu za istraživanje strojne inteligencije, koji se bavi razvojem sigurne umjetne inteligencije.

Rođen u Rusiji, s obitelji doselio u Kanadu sa šest godina

Taj mladi Rus s kanadskim državljanstvom rođen je u gradiću Kolomna u okolici Moskve 1994., ali s obitelji je emigrirao u Kanadu kad mu je bilo samo šest godina. Samo 15 godina kasnije, 2015., Buterin je pokrenuo Ethereum, koji je u međuvremenu postao druga najveća kriptovaluta na svijetu. 

Prije nego se bacio u svijet kriptovaluta, Buterin je kao dijete bio strastveni gamer i godinama je igrao kultnu online multiplayer igru World of Warcraft. Odustao je, kako sam kaže, nakon što je Blizzard uklonio njegovu omiljenu čaroliju u igri. 

"Zaspao sam plačući i tog dana shvatio kakve užase centralizirane usluge mogu donijeti", napisao je u svojoj biografiji na stranici Cypherhunter.com. 

Dobio 100 tisuća dolara stipendije od milijardera Petera Thiela

2012. godine osvojio je brončanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, a njegov ambiciozni plan kreiranja nove kriptovalute omogućila mu je, među ostalim, stipendija od 100 tisuća dolara od Thiel Fellowshipa milijardera i investitora Petera Thiela, namijenjena studentima i mladima koji žele pokretati projekte izvan sveučilišta. Odnosno, kako sam Thiel Fellowship navodi, "daje 100 tisuća dolara mladim ljudima koji žele graditi nove stvari umjesto da sjede u učionici".

Ipak, razvoj Ethereuma financiran je crowdfundingom, odnosno masovnim prikupljanjem sredstva preko za to namijenjenih internetskih platformi. Platforma je službeno pokrenuta 30. srpnja 2015. s početnom zalihom od 72 milijuna coina (naziv za jedinicu kriptovalute) ethera. 

Fortune ga stavio na popis 40 lidera mlađih od 40

Buterina je američki poslovni časopis Fortune još 2016. stavio na svoju godišnju listu najutjecajnijih lidera iz različitih domena društva, mlađih od 40 godina, nazvanu "40 under 40". Tamo je opisan kao "dječak genij koji stoji iza druge najpopularnije kriptovalute na svijetu", koja je već tada imala tržišnu kapitalizaciju od 30 milijardi dolara, jednako kao što su tada imali Airbnb i Snapchat.

Forbes ga je također 2018. uvrstio u svoj popis "najbogatijih ljudi u kriptovalutama", navodeći da njegova platforma Ethereum, temeljena na tehnologiji blockchain, ima tržišnu kapitalizaciju od 100 milijardi dolara te da surađuje s informatičkim, energetskim i financijskim gigantima kao što su Microsoft, BP i JP Morgan. Tržišna vrijednost je, ponovimo, otada narasla na 376 milijardi dolara.

Pročitajte više