Hitrec poziva policiju da posebno istražuje Srbe u vezi nedavnih požara

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

HRVATSKU su proteklog tjedna pogodili veliki požari, od kojih je možda i najopasniji bio onaj kod Šibenika. Mediji su bili puni fotografija vatrene buktinje i vatrogasaca koji se protiv nje herojski bore. 

U toj nesreći je bila sreća što se ovaj put nije krenulo sa širenjem šovinističkih glasina o tome kako požare po Hrvatskoj zapravo podmeću Srbi, što se znalo događati proteklih godina, naročito tijekom velikih požara 2017. Pritom ni tada ni danas nije bilo nikakvih dokaza za te tvrdnje.

Hitrec: Potpaljivač možda dolazi iz redova onih koji snuju odmazdu za Oluju

No, time što požari nisu iskorišteni za huškanje na Srbe očito je bio nezadovoljan pisac Hrvoje Hitrec, nedavni dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životno djelo i nekadašnji potpredsjednik HDZ-a. Hitrec je najpoznatiji kao autor Smogovaca, a već godinama je i redoviti scenarist za filmove Jakova Sedlara.

On je u svojoj redovitoj kolumni za opskurni portal Hrvatskog kulturnog vijeća napisao sljedeće: "Dalmacija suha kao barut, požar do požara olujnih razmjera, a o uzrocima najvećega još ne znamo ništa. Obično se krivcima proglase dalekovod, munja, sitni psihopat piromanskoga nagnuća, nadalje u nešto širem razmišljanju oni koji čiste palubu za novo građevinsko zemljište, a gotovo se nitko ne usudi pomisliti da ponegdje potpaljivač možda dolazi iz redova onih šibicara koji na taj način snuju i realiziraju odmazdu za već davnu Oluju."

Za ove sulude antisrpske konstrukcije nema nikakvih dokaza, no baš zato ih Hitrec plasira u javnost, s namjerom širenja antisrpskih animoziteta koje očito gaji.

Nema dokaza za Hitrecove tvrdnje

Pritom se pokušava opravdati pa ironično piše da "ne bi bilo politički korektno" optužiti Srbe da podmeću požare. 

I onda slijedi prijetvoran izraz zabrinutosti, kojim se opet odgovornost za požare u Dalmaciji želi isporučiti Srbima: "Dalmacija ima već toliko rana da si nove ne može priuštiti i zato policijska istraga mora biti djelotvorna i obuhvatiti sve moguće uzroke, od 'spaljivanja korova' do zloćudne namjere."

Naravno da će policijska istraga obuhvatiti sve aspekte, no Hitrec zapravo sugerira da će neki piromani Srbi možda izbjeći pravdi jer se hrvatska policija neće usuditi istraživati u tom pravcu, ako za to bude indicija i dokaza. Zasad nema nijednog, ali tu je zato Hitrecovo perfidno huškanje na Srbe, kojima podmeće podmetanje požara.

Pročitajte više