Autori Montiranog procesa: Preko noći smo se probudili u 19. stoljeću i shvatili gdje živimo

Screenshot: YouTube

AUTORI emisije Montirani proces Borna Sor i Vlado Lucić održali su press konferenciju na kojoj su pričali o HRT-ovoj odluci da ukine emisiju. Tvrde da im s HRT-a nije stiglo nikakvo objašnjenje te da su duboko uvrijeđeni optužbama da šire mržnju, s obzirom da se, kako tvrde, upravo svojim djelovanjem bore protiv toga.

Kako je ispričao osnivač Vlado Lucić, ponedjeljkom su dužni dostaviti scenarij nacrta uredništvu HRT-a, koji tada javlja primjedbe, kako bi autori korigirali scenarije. Kao što su činili uvijek dosad, poslali su mail s novom epizodom, no v.d. glavne urednice odgovorila je kako odbija autoritizati scenarij jer je u suprotnosti s programskim načelom HRT-a.

HRT im nije objasnio razloge ukidanja emisije

"Odgovorili smo na taj e-mail, kako bismo znali kako korigirati i izmijeniti, kako bismo nastavili sa pripremanjem emisije. Međutim, nismo dobili odgovor u utorak, pa smo poslali još jedan podsjetnik. Zna se da srijedom uvečer imamo snimanje pred publikom uživo, a emisija ide u nedjelju. Mi smo morali do nedjelje isporučiti epizodu. Krenuli smo snimati, kad smo dobili poziv kolega novinara koji su nas obavijestili da je emisija ukinuta, nitko s HRT-a s nama nije komunicirao. Bili smo u šoku, a kad smo pogledali razloge, ništa nam nije bilo jasno. Što se tiče HRT-a, on ima pravo dati primjedbu na određene dijelove scenarije, ali ona mora biti obrazložena. Mi to nismo dobili", ispričali su autori Montiranog procesa.

"Pressicu smo sazvali zbog načina na koji je komuniciran prekid suradnje. Riječi i argumenti koje su iskoristili su nas duboko povrijedili i uvrijedili, jer smo optuženi za nešto što je nezakonito, a mi smo sve ovo pokrenuli ako bismo se protiv toga borili.


To je objašnjenje nama neshvatljivo. Ovo je nešto nerealno, cijela ideja i scenariji uvijek imaju radikalne dijelove, ali nikad nisu bili u svrsi da ikoga vrijeđaju po bilo kojoj osnovi", rekao je Sor.

"Montirani proces je reakcija na društvenu stvarnost"

"Mi smo uvijek bili reakcija na društvenu stvarnost. To je model na koji se pristupa takvim stavovima. Nas je najviše pogodio način na koji nas je naš poslovni partner odlučio prekinuti, bez da je nama išta javio. Scenarij smo mogli šest puta izmijeniti, dijelove koji su bili sporni. Samo su nas čekali da dođemo do kraja i da prebace lopticu krivnje na nas."

"To je stravična relativizacija tih stvarnih problema. Ako je to mišljenje, nije nam ukazano na koji se dio emisije misli. Da mi širimo vjersku mržnju - to je relativizacija katastrofalna. Zanimljivo bi bilo da pitate vjerske i manjinske zajednice misle li oni da News bar širi mržnju protiv njih", pita se Sor.

"Preživjeli smo i teže"

Ono što autore emisije najviše brine jest činjenica da će oni koji nisu upoznati sa cijelom pričom zapamtiti da News bar širi mržnju.

"Satira ne može ne gurati granice, ona uvijek mora nekome zasmetati. Ovo objašnjenje koje smo dobil nije objašnjenje. Politička satira nije ništa novo, a stalno su nam govorili "maknut će vas". Preko noći smo se probudli u 19. stoljeću i shvatili gdje živimo.

"Očekujemo da dječak više neće moći viknuti Car je gol jer će ga netko išibati i optužiti za širenje mržnje", kazali su.

"News bar će ići dalje, preživjeli smo i teže. News bar neće stati ovdje, jer ne možete ubiti satiru. Možete nas pokušati raniti, ali ćemo biti samo jači nakon toga", zaključili su.

Pročitajte više