Autsajder proglasio pobjedu u prvom krugu izbora u El Salvadoru

Foto: EPA

MLADI politički autsajder Nayib Bukele proglasio je jučer pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora u El Salvadoru, prekinuvši tako tridesetogodišnju tradiciju u toj zemlji u kojoj su dvije stranke imale vlast.

"Danas smo pobijedili u prvome krugu i ispisali povijest", rekao je Bukele (37) u pobjedničkom govoru svojim pristašama. "Okrenuli smo novu stranicu moći", dodao je.

Bukele, bivši gradonačelnik glavnog grada San Salvadora osvojio je 54 posto glasova nakon prebrojenih 88 posto glasačkih listića, rekao je čelnik izbornog povjerenstva Julio Olivo.

Drugog kruga možda neće ni biti

Dvojica Bukeleovih protivnika iz dviju najjačih stranaka u El Salvadoru priznali su poraz. Potpuni službeni rezultati bit će poznati kroz dva dana, naglasio je Olivo.

Ako konačni službeni rezultati pokažu da je Bukele dobio više od 50 posto glasova, on će izbjeći drugi krug izbora koji se trebao održati 10. ožujka.

Vjeruje se da su Bukeleu vjetar u leđa dali brojni korupcijski skandali u koje su umiješane lijeva stranka FMLN i Konzervativni nacionalistički republikanski savez (ARENA).

Salvador Sanchez Ceren (FMLN) bio je predsjednik od 2009. a prije toga dva desetljeća vlast je imala ARENA.

Bukele će se sada prije svega morati suočiti s čestim prijetnjama američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji prijeti da će prekinuti humanitarnu pomoć El Salvadoru, a također i susjednoj Guatemali i Hondurasu, ako ne učine više u zaustavljanju migracija prema Sjedinjenim Državama.

Pročitajte više