Avion preletio par europskih zemalja bez dozvole, bugarske vlasti traže pilota

Ilustracija: Pixabay

BUGARSKE vlasti traže pilota koji je neovlašteno preletio nekoliko europskih zemalja. Obrambene snage u zemlji stavljene su u stanje visoke pripravnosti u srijedu navečer kada je u bugarskom zračnom prostoru otkriven mali zrakoplov, javlja Euronews.

"Zrakoplov Beechcraft s dva sjedala očito je poletio iz Mađarske i preletio Poljsku i Slovačku", izjavio je bugarski ministar unutarnjih poslova Boiko Rashkov.

Pronađen na pisti privatne zračne luke

Vjeruje se da je pilot tada sletio blizu Crnog mora, nakon što je nakratko prešao u Srbiju i Rumunjsku. Zrakoplov star 60 godina, s još toplim motorom, pronađen je na pisti starog aerodroma u blizini Trgovišta, na sjeveroistoku zemlje. Pilotu nije bilo ni traga.

Sumnjivi zrakoplov nije imao plan leta, deaktivirao je transpondere i nije odgovarao na radijske poruke ili vizualne signale, priopćilo je bugarsko ministarstvo obrane. Zrakoplov Beechcraft također su pratili mađarski i rumunjski borbeni zrakoplovi.

Bugarski ministar obrane Dragomir Zakov rekao je novinarima da zrakoplov ni u jednom trenutku nije predstavljao prijetnju. "Letio je na vrlo maloj visini i malom brzinom, što otežava presretanje lovaca", dodao je.

Tužiteljstvo u Varni, u istočnoj Bugarskoj, otvorilo je istragu o incidentu.

Pročitajte više