Azerbajdžanska političarka najavila suradnju s Hrvatskom, sastala se s Grbom-Bujević

Foto: Könül Nurullayeva

VODITELJICA parlamentarne skupine za azerbajdžansko-hrvatske međuparlamentarne odnose, azerbajdžanska zastupnica Konul Nurullayeva, najavila je tijekom posjeta Karlovcu suradnju nekoliko regija i gradova dviju zemalja.

Veleposlanik Azerbajdžana Fakhraddin Gurbanov rekao je između ostalog da se pregovara i o dobavi većih količina plina u Hrvatsku te da se plin već neko određeno vrijeme dostavlja Europi, ali posrednim putem. Gurbanov je rekao da "postoji projekt plinovoda TransAnadolija koji bi bio dobar za dostavu plina do Hrvatske", ali je dodao da "još ne može govoriti o detaljima jer se o tome tek pregovara".

Sastanak u saboru

Nurullayeva je pak podsjetila okupljene da od 2018. godine surađuju Varaždinska županija i Šaki u Azerbajdžanu te rekla da se sada pregovara da se suradnja proširi na tvrtke Naftalan u Ivanić-Gradu i na Tvornicu turbina Karlovac, kao i da ta dva grada pokrenu suradnju s dva azerbajdžanska grada, s tim da će ova parlamentarna skupina na povratku u Azerbajdžan predložiti koji bi to njihovi gradovi i tvrtke bili. Nurullayeva je izrazila uvjerenje da će biti uspješan i sutrašnji sastanak u Hrvatskom saboru na dobrobit obje zemlje.

Voditeljica parlamentarne skupine prijateljstva Hrvatske i Azerbajdžana, saborska zastupnica Maja Grba-Bujević, rekla je da ima "puno prostora da se međusobna suradnja dvije zemlje poboljša, posebno na polju energetike, informatike i na polju kulture i obrazovanja".

"Predložit ćemo da se unaprijedi suradnja s Azerbajdžanom kao zemljom koja ima prirodna bogatstva nafte i plina, pa i drugo, poput povećanja izvoza i uvoza proizvoda Tvornice turbina i drugih tvrtki, te posebno suradnja na polju kulture, s razmjenom znanja i iskustava", rekla je Grba-Bujević.

Gospodarska suradnja

Županica Martina Furdek Hajdin izrazila je spremnost da se podrži buduća bolja gospodarska suradnja, ali tako da se vanjskotrgovinska razmjena ujednači jer je ona sada 80 prema 20 u korist Azerbajdžana, koji u Hrvatsku izvozi naftne proizvode. U Azerbajdžan izvoze prije svega metaloprerađivačke tvrtke TTK, HS produkt, Croatiapumpe i Doking, no ona to smatra "tek potencijalom za unaprjeđenje suradnje i povećan plasman naših proizvoda na azerbajdžansko tržište". Istaknula je također da se sada Azerbajdžan nalazi u obnovi i treba suradnju s građevinskim sektorom.

Podaci robne razmjene Hrvatske i Azerbajdžana, stoji u radnim materijalima susreta, ukazuju na snažan hrvatski deficit. Lani je izvoz iz Hrvatske u Azerbajdžan iznosio 5.8 milijuna američkih dolara, a uvoz iz Azerbajdžana 756.6 milijuna dolara.

U prvih osam mjeseci ove godine Hrvatsku su posjetila 1343 turista iz Azerbajdžana koji su ostvarili 5550 noćenja.

Predstavnici obje parlamentarne skupine za suradnju posjetili su Tvornicu turbina Karlovac, čiji je osnivač Ivan Mikšić rekao da oni s Azerbajdžanom surađuju na izvozu turbina te da proizvode brodsku opremu i parne turbine za industriju, posebno za brodogradnju i za kogeneracijske elektrane na biomasu. Ustvrdio je također da su uspješni na polju servisa energetske opreme u energanama i industrijskim postrojenjima te u revitalizaciji i modernizaciji parnih turbina snage do 200 MW.

Pročitajte više