Azijske burze blago porasle, dolar pod pritiskom

Foto: EPA

NA azijskim su burzama danas cijene dionica blago porasle, unatoč jučerašnjem oštrom padu Wall Streeta nakon daljnjeg povećanja kamata i poruka čelnika američke središnje banke. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7 sati u plusu 0.3 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0.2 posto, a pale su, oko 0.6 posto, i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0.2 i 1.5 posto. Znatan rast burzovnog indeksa u Hong Kongu ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionica Tencenta i drugih tehnoloških divova.

Oštri pad na Wall Streetu zbog odluke Feda

No, na ostalim se burzama trguje oprezno jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica oštro pale. Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks pali su više od 1.6 posto, nakon daljnjeg povećanja kamatnih stopa američke središnje banke i poruke predsjednika Feda Jeromea Powella da u ovoj godini ne očekuje smanjenje kamata.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda odlučili su na dvodnevnoj sjednici povećati ključne kamate za 0.25 postotnih bodova, u raspon od 4.75 do 5 posto. To je već deveto povećanje kamata od kada je u ožujku prošle godine Fed počeo zaoštravati monetarnu politiku, no tempo povećanja je usporen.

U priopćenju središnje banke signalizira se da je zbog problema u nekim bankama moguća stanka u povećanju kamata, ali da će zbog visoke inflacije vjerojatno trebati dodatno prilagoditi monetarnu politiku.

"Američki bankarski sustav je zdrav"

Nakon priopćenja Feda burzovni su indeksi porasli, no nakon poruka predsjednika središnje banke oštro su pali.

"Tržište je bilo ohrabreno nakon poruke Feda da je moguća stanka u povećanju kamata, no razočarao ga je Powell koji je poručio da Fedu ruke nisu vezane i da će moći dodatno povećati kamate ako to bude potrebno", objašnjava Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Powell je, doduše, na konferenciji za medije naznačio da se proces podizanja kamata bliži kraju, ali da borba s inflacijom još nije gotova. "U procesu vraćanja inflacije prema 2 posto još je dug put i vjerojatno će biti neravan", kazao je Powell i poručio da osnovni scenarij ne uključuje smanjenja kamata u ovoj godini.

To je razočaralo ulagače koji su očekivali da će Fed uskoro završiti proces povećanja, a do kraja godine započeti proces smanjenja kamata. Powell je poručio i da je bankarski sustav zdrav, ali da će problemi u nekim bankama dovesti do zaoštravanja uvjeta financiranja.

A zaoštravanje uvjeta financiranja znači da će doći do smanjenja kreditiranja i potrošnje, a time do usporavanja rasta gospodarstva, tumače analitičari.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

Nakon dva dana rasta S&P indeks bankarskog sektora pao je jučer više od 3.5 posto jer je nekoliko regionalnih i lokalnih banaka, uključujući First Republic, i dalje pod pritiskom zbog nepovjerenja štediša.

Osim toga, ministrica financija Janet Yellen kazala je u izvješću Kongresu da se ne razmatra jamstvo države za sve depozite u bankama. To je razočaralo ulagače koji su se nadali da će zbog bankarske krize država odlučiti jamčiti za sve depozite, a ne samo one do 250.000 dolara.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala nakon odluka i poruka Feda. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102.10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103.20 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 132.50 na 130.50 jena, najnižu razinu u šest tjedana.

Američka je valuta oslabjela i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0895 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0770 dolara. Jačanje eura zahvaljuje se očekivanjima u vezi kamata. Od američkog Feda očekuje se još jedno povećanje za 0.25 postotnih bodova, a od Europske središnje banke za 0.50 postotnih bodova.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu oslabjela je jutros 0.83 posto, na 76.05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1.06 posto, na 70.15 dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više