Azijske burze porasle, dolar oslabio

Foto: Hina/EPA

NA AZIJSKIM su burzama danas cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, a oporavile su se i cijene nafte, dok je dolar ponešto oslabio.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 u plusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,5 posto. No u Šangaju su blago pale.

Podršku tržištima ponajviše pruža rast cijena dionica u tehnološkom sektoru, kao i jučer na Wall Streetu, gdje je Dow Jones indeks blago pao, a S&P 500 porastao.

Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, dosegnuo je jučer, drugi dan zaredom, najvišu razinu u povijesti.

Australsko gospodarstvo poraslo više nego što se očekivalo

Ulagače je jutros oraspoložio i podatak da je australsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 3,1 posto na godišnjoj razini, više nego što se očekivalo. To je, također, najbrži rast tog gospodarstva u posljednje dvije godine.

Oporavile su se i cijene nafte, nakon što su jučer oštro pale jer je Washington pozvao Saudijsku Arabiju i druge velike proizvođače u svijetu da povećaju proizvodnju crnog zlata.

Nakon što je jučer pala na 73,80 dolara, cijena barela na londonskom tržištu jutros se kreće oko 75,60 dolara.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,95 na 109,85 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku pa se cijena eura kreće oko 1,1725 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1695 dolara.

Prošloga je tjedna tečaj eura zaronio na samo 1,1510 dolara, najnižu razinu u deset mjeseci, jer su se ulagači plašili da će nova koalicijska vlada u Italiji usmjeriti zemlju prema izlasku iz eurozone.

No od tada se talijanska politička scena ponešto stabilizirala, dok je jučer novi talijanski premijer Giuseppe Conte poručio da njegova vlada ne planira izlazak iz eurozone.

Pročitajte više