Azijske burze rastu peti dan zaredom, funta slabi

Foto: EPA

NA azijskim su burzama danas cijene dionica porasle peti dan zaredom, ponajviše na kineskim tržištima, jer su ulagače ohrabrile najave novih poticajnih gospodarskih mjera Pekinga, što je ublažilo strahovanja od posljedica trgovinskog rata sa SAD-om.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši peti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,15 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji. Burzovni indeksi u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,3 i 1,8 posto.

Cijene japanskih dionica pale su jer je ulagače zabrinuo neočekivani pad narudžbi za mašineriju, što možda predstavlja naznaku usporavanja gospodarskog rasta.

S druge strane, snažno su porasle cijene dionica na kineskim tržištima jer mediji pišu da bi vlasti mogle podržati domaće tehnološke kompanije, što bi bila još jedna poticajna mjera, uz najavu povećanih ulaganja u infrastrukturu i popuštanja monetarne politike, kojima se nastoje neutralizirati posljedice trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Washington u utorak najavio: uvodimo carine na još 16 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda

Peking je, pak, jučer objavio da će uvesti dodatne carine od 25 posto na 16 milijardi dolara vrijedan uvoz američkih proizvoda, od goriva do automobila.

Ukupno su dosad SAD i Kina međusobno uveli carine na uvoz roba u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane. Do kraja mjeseca taj će iznos dosegnuti 50 milijardi dolara, a obje strane prijete i daljnjim carinama.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,04 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,06 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skliznula s jučerašnjih 111,35 na 110,80 jena.

No američka je valuta stabilna u odnosu na europsku pa se tečaj eura kreće oko 1,1615 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Ruska rublja i britanska funta slabe

Pod pritiskom je, međutim, britanska funta, koja je prema dolaru jutros oslabjela 0,4 posto jer se ulagači boje da će Britanija izaći iz Europske unije bez dogovora o trgovini, što bi značilo uvođenje trgovinskih prepreka na najvećem izvoznom tržištu Britanije.

Pod pritiskom je i ruska rublja nakon što je Washington najavio nove sankcije Rusiji jer smatra da je Moskva nedavno uporabila nervni otrov protiv bivšeg ruskog agenta i njegove kćeri u Britaniji.

Cijene nafte, pak, jutros su blago porasle, nakon što su jučer pale više od 3 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 25 centi, na 72,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 15 centi, na 67,10 dolara.

Pročitajte više