Azijski narkobos kojeg uspoređuju s El Chapom izručen Australiji

Screenshot: YouTube

NAJTRAŽENIJI azijski kralj droge Tse Chi Lop (59) izručen je Australiji gdje mu prijeti doživotna zatvorska kazna.

Tse, poznat kao "azijski El Chapo", optužen je za vođenje multimilijarderske trgovine drogom u nekoliko zemalja, od Japana do Novog Zelanda, piše BBC. Smatra se da je on na čelu organizacije koja dominira na ilegalnom tržištu droga u Aziji vrijednom 70 milijardi dolara.

Narkobosa kanadskog državljanstva lani je u nizozemskoj zračnoj luci uhitio Interpol. Australska policija objavila je slike naoružanih policajaca koji su ga u lisicama ispratili iz aviona u zračnoj luci u Melbourneu. Danas bi Tse trebao doći pred lokalni sud.

Krijumčarenje droge u pakiranjima čaja

Kriminalna skupina azijskog narkobosa krijumčarila je ogromne količine metamfetamina, heroina i ketamina u Australiju u parkiranjima čaja. Optužbe Australije protiv Tsea odnose se na operacije od 2012. do 2013. kada je u zemlju uvezeno metamfetamina u vrijednosti od 4.4 milijuna australskih dolara, što je iznos od 2.98 milijuna američkih dolara.

Policija je u Tseovoj kući u Melbourneu pronašla preko četiri milijuna australskih dolara u gotovini, 99 dizajnerskih torbica i žuti Lamborghini. Australska policija ga je lovila više od desetljeća. Kažu da je većina njegove droge završavala u Sydneyju i Melbourneu.

Tse odbacuje optužbe za drogu

Tse je priveden u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol u siječnju 2021. dok se pokušavao ukrcati na avion.

Tse je odbacio optužbe za drogu. Tvrdio je da su njegovo uhićenje namjestile australske vlasti i da je australska policija nezakonito organizirala njegovo protjerivanje iz Tajvana u Kanadu uključujući zaustavljanje u Nizozemskoj kako bi on tamo mogao biti uhićen.

U uhićenju Tsea sudjelovalo je više od 20 agencija. Govorilo se da Tse posljednjih godina živi u Hong Kongu, Makau i Tajvanu. U zatvoru je proveo devet godina nakon što je 90-ih uhićen zbog trgovine drogom u SAD-u.

Pročitajte više