Azijski stršljeni ubijaju pčele po Europi, tvrde eurozastupnici

Ilustracija: Shutterstock

Azijski stršljeni ubijaju pčele po Europi, prijete proizvodnji meda i predstavljaju rizik za biološku raznolikost, kažu europarlamentarci, a prenosi Guardian. Talijanski zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su Europsku komisiju da napravi plan suzbijanja azijskih stršljena koji se šire nekim zemljama EU-a i uništavaju pčele.

Žutonogi stršljeni, porijeklom iz jugoistočne Azije, prvi su put identificirani na europskom kontinentu prije dva desetljeća, a najprije su primijećeni u Francuskoj prije nego što su se proširili u Španjolsku, Belgiju, Nizozemsku, Portugal i Italiju, gdje posebno uzrokuju štetu u sjevernijim krajevima.

Prošle je godine također došlo do naglog porasta te invazivne vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pčele, kojima prijete azijski stršljeni, vitalne su za proizvodnju meda i održavanje zdravog ekosustava.

Jedanaest zastupnika u Europskom parlamentu iz desničarske stranke Forza Italia zatražilo je od Komisije da osmisli "specifične mjere za borbu protiv širenja insekata putem financiranja sustava kontrole sredstvima EU-a".

Jedan stršljen ubije i do 30 pčela dnevno

Azijski stršljen je grabežljivac sa sposobnošću da ubije do 30 pčela dnevno, rekao je europarlamentarac Salvatore De Meo za Il Messaggero. “Od 2004. to je uzrokovalo značajan pad populacije pčela u nekim zemljama EU-a”, rekao je.

“Ova pojava ugrožava tradicionalne oprašivače, posebice medonosne pčele o kojima ovisi proizvodnja visokokvalitetnog talijanskog meda i riskira oštećenje naše bioraznolikosti", dodao je.

Vjeruje se da su azijski stršljeni ušli u Europu kroz luku Bordeaux 2004. godine u kontejneru s keramikom uvezenom iz Kine. Ovaj bizarni slučaj košta francusko gospodarstvo procijenjenih 30,8 milijuna eura godišnje, dok su kukci posljednjih godina uzrokovali pad proizvodnje meda od 35 posto u Portugalu.

"Napada više košnica u isto vrijeme"

U Italiji su insekti prvi put identificirani u regiji Liguriji na zapadu prije nego što su se proširili u regije Pijemont, Toskanu i, u novije vrijeme, Emiliju-Romagnu i Veneto. Nejasno je koliko je azijski stršljen dosad koštao proizvodnju meda na nacionalnoj razini, ali gubici u Liguriji procijenjeni su na 50 %, dok su pčelari u Toskani i Venetu iznimno zabrinuti.

Michele Meridio, predsjednik udruge pčelara u Venetu rekao je da se azijski stršljeni razlikuju od istočnjačkih stršljena ili vespa orientalis, koji uništavaju područja juga Italije.

"Orijentalni stršljen može napasti jednu košnicu, dok azijski stršljen napada nekoliko košnica u isto vrijeme", ustvrdio je, pa dodao: “Ubijaju pčele nevjerojatnom brzinom, raskomadaju ih i ostatke vraćaju u vlastita gnijezda kako bi nahranili svoje mlade, a time ne moraju napuštati košnice što ih čini otpornijima.

Pročitajte više