Azijski ulagači oprezni. Kina ograničava izvoz minerala potrebnih za čipove

Foto: EPA

Na azijskim se burzama trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog usporavanja rasta gospodarstava, ali i jačanja geopolitičkih napetosti.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je znatno porastao.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 0,3 posto. U Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Rast se usporava

Azijski su ulagači oprezni jer se rast gospodarstava u regiji, kao i zapadnih, usporava.

Uz to, rastu geopolitičke napetosti zbog borbe za prevlast u tehnološkom razvoju. Nakon što je SAD nedavno uveo restrikcije na izvoz nekih vrsta čipova u Kinu, kineske vlasti jutros su objavile da će ograničiti izvoz dvaju rijetkih minerala, koji se koriste za proizvodnju čipova, u zapadne zemlje.

Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača da će kineske vlasti uskoro uvesti nove poticajne mjere, s obzirom da svi posljednji podaci pokazuju da je rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva znatno sporiji nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Poticaj australskom tržištu pružila je jutros odluka tamošnje središnje banke da će kamate ostati nepromijenjene, što je iznenadilo dio ulagača koji su očekivali da će zbog visoke inflacije monetarne vlasti nastaviti podizati kamate.

Wall Street blago porastao

A na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago porasli. Dow Jones ojačao je 0,03 posto, dok je S&P 500 porastao 0,12, a Nasdaq indeks 0,21 posto.

Među najvećim dobitnicama bila je jučer dionica Tesle, sa skokom cijene za gotovo 7 posto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila izvijestio o rekordnoj prodaji vozila u drugom tromjesečju.

S&P indeks bankarskog sektora porastao je, pak, 1,5 posto jer su neke banke najavile veće dividende, nakon što su nedavno prošle uobičajeni godišnji 'stres test'.

Obujam trgovanja bio je skroman jer se radilo skraćeno uoči praznika dana nezavisnosti.

Dolar blago oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,91 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,94 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 144,40 na 144,45 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0915 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0905 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,62 posto, na 75,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,61 posto, na 70,20 dolara.

Pročitajte više