Azorski summit dao potporu palestinsku državu

VOĐE Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Španjolske i Portugala podržali su u nedjelju viziju mira na Bliskom Istoku koja uključuje i palestinsku državu

U izjavi, objavljenoj nakon susreta američkog predsjednika George W. Busha te britanskog i španjolskog premijera Tonyja Blaira i Josea Marie Aznara, čiji je domaćin bio portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso, čelnici su se založili za veće ovlasti budućeg palestinskog premijera koje bi mu omogućile zaustavljanje terorizma i otpočinjanje potrebnih reformi.

U dokumentu je ponovljena i Bushova najava od petka da će, nakon što Palestinci postave premijera s pravim ovlastima, objaviti svoj dugo odgađani mirovni plan za Bliski istok.

"Podržavamo viziju mira na Bliskom istoku u kojoj dvije države, Izrael i Palestina, jedna uz drugu žive u miru, sigurnosti i slobodi", stoji u toj izjavi u kojoj se najavljuje skoro predstavljanje mirovnog plana objema stranama.

Ostale članice tzv. pregovaračke "četvorke - Rusija, UN i EU, pozivale su Washington da prestane odgađati djelovanje na mirovnom planu, optužujući Busha da je preokupiran Irakom da bi radio na miru na Bliskom istoku.

Pročitajte više