b4b i Bosnalijek potpisali Ugovor o implementaciji SAP rješenja u vodeću BiH farmaceutsku tvrtku

b4b d.o.o., vodeća regionalna SAP konzultantska kuća  sa sjedištem u Zagrebu i uredima u.Sarajevu i Novom Sadu, te sarajevski Bosnalijek d.d.,  najveći bosanskohercegovački proizvođač lijekova, potpisali su Ugovor o implementaciji SAP poslovnog sustava koju će b4b realizirati za tvrtku Bosnalijek d.d.

Ugovor obuhvaća prodaju  licenci te pružanje konzultantskih usluga za implementaciju SAP funkcionalnosti.

Projekt  ukupne vrijednosti 1,8 milijuna EUR realizirat će se u 2 faze, od kojih prva počinje danom potpisivanja Ugovora i traje do kraja 2005. godine, a druga faza počinje u siječnju 2006. godine i traje šest mjeseci. Početak operativnog korištenja sustava planiran je već krajem 2005. godine.

U prvoj fazi projekta implementirat će se sljedeće SAP funkcionalnosti: financijsko računovodstvo (FI), kontroling (CO), prodaja i distribucija (SD), upravljanje materijalima (MM), vanjska trgovina (FT), planiranje proizvodnje (PP), upravljanje kvalitetom (QM), ljudski resursi (HR) i interface-i (WM robotika i RF uređaji)

Druga faza, planirana za 2006. godinu, značit će nadopunjavanje, produbljivanje i unaprijeđivanje već uvedenih SAP funkcionalnosti: financijskog računovodstva, kontrolinga, prodaje i distribucije, upravljanja materijalima, upravljanja kvalitetom, ljudskih resursa, interface-a, a implementirat će se i sljedeće funkcionalnosti: održavanje pogona (PM), projektni sistem (PS) te upravljanje investicijama (IM).

Tijekom projekta b4b i Bosnalijek pripremit će dokumentaciju potrebnu za validaciji implementiranog SAP sustava prema strogim normama koje se primijenjuju u farmaceutskoj branši.

Nakon višemjesečnih analiza i pregovora, Uprava Bosnalijeka donijela je odluku o implementaciji SAP poslovnog sustava, vodećeg ERP rješenja na globalnoj razini, te odabrala partnera za implementaciju - tvrtku b4b, koja ima bogato iskustvo u implementaciji SAP rješenja u Hrvatskoj, ali i regiji.  Na odluku je utjecalo i iskustvo tvrtke b4b na području farmaceutske industrije (Implementacija SAP rješenja u Plivi d.d. iz Zagreba i Belupu d.d. iz Koprivnice)

b4b je do sada uspješno završio nekoliko SAP projekata na području BiH. Prvi projekt implementacije SAP rješenja u BiH uopće b4b je realizirao u Tvornici Cementa Kakanj d.d u vlasništvu HeidelbergCement Group. Projekt za BH Telecom, vodeću BiH telekomunikacijsku kompaniju  dovršen je u rujnu 2002. godine, a bio je prvi projekt u BiH za tvrtku u BH vlasništvu. Početkom 2004. godine završen je i projekt uvođenja SAP-a u Eronet iz Mostara, vodeću kompaniju na području mobilne telefonije u Hercegovini.  

U sklopu vlastite razvojne strategije Bosnalijek je kao dugoročni cilj postavio daljnju izgradnju širokog i konkurentnog proizvodnog asortimana, a uvođenje integriranog poslovnog rješenja pomoći će ovoj kompaniji da se lakše pozicionira na globalnom tržištu i potvrdi stratešku usmjerenost prema kvaliteti proizvoda i zadovoljavanju potreba krajnjih korisnika.  

Pročitajte više