Babina Greda u rukama HDZ-a, za Lapac se bore Pupovac i Đukić

PREDIGRA jesenskoj izbornoj groznici je počela izvanrednim  izborima za Općinska vijeća Slavonskog Broda, Babine Grede i prijevremenim izborima u Donjem Lapcu. HDZ je, prema prvim neslužbenim rezultatima izgubio vlast u Brodu, koju je dosad obnašao u kolaiciji sa HSP-om i HSLS-om.

Babina Greda je povratila nadu stranci sa Trga žrtava fašizma kako je ravničarski dio Domovine njen najčvršči bastion i regija u kojoj će pasti odluka o pobjedniku predstojećih izbora: prema neslužbenim rezultatima HDZ je u manjoj od dvije posavske uzdanice u mini izborima dobio 804 glasa (38,1 posto) od 2141 birača, koliko ih je u nedjelju obavilo svoju građansku dužnost. U biračke spiskove u Babinoj Gredi su upisana 3544 birača.

U Općinskom vijeću će sjediti i predstavnici SDP-a, koji su dobili 21,2 posto glasova, Nezavisna lista Pave Barića, kojoj je glas poklonilo 12 posto glasača. HSS sa 7,3 i HSP, sa 7,2 posto glasova zatvaraju krug stranaka koje su prešle izborni prag. To nije uspjelo DC-u, Koaliciji HNS-liberalni demokrati i  i Stranka hrvatskih umirovljenika i seniora, HPS, HSLS i HSU. Raspodjela vijećničkih stolica i mandata u Babinoj Gredi će izgledati ovako: od 13 članova, HDZ-u će pripasti šest, SDP-u tri, Barićevoj Nezavisnoj listi dva, a HSS-u i HSP-u po jedno mjesto. Babina Greda je ostala bez općinske vlasti početkom godine, kada ju je Vlada raspustila zbog toga što u tri mjeseca nije održana ni jedna sjednica niti je formirano Poglavarstvo.

Srpska stranka kojoj se prikloni HDZ osvaja vlast u Lapcu

Poznato je da se za vlast u Donjem Lapcu žestoko bore dvije stranke; za naklonost Srba, koji su na tom području u velikoj većini (nacionalnu kompaktnost biračkog tijela remete tek Hrvati došli na to područje iz srednje Bosne), optiraju SDSS i SNS lokalnog moćnika Milana Đukića, koji je do pojave Stanimirovićevog i Pupovčevog SDSS-a suvereno vladao gradom i svojim rodnim krajem.

Ovaj put je (prema prvim neslužbenim podacima) SDSS, sa nositeljem liste Ilijom Obradovićem za dlaku odnio pobjedu sa 41,03 posto glasova, pred SNS-ovom listom Milana Đukića, kojoj je pripalo 39,95 posto. Zanimljivo je kako će jezičac na vagi predstavljati HDZ, jer je lista nositelja Mira Tomića dobila 14,39 posto glasova.

Pročitajte više