Bačić kaže da im je DP najbliži partner, Jurčević (DP) vlast nazvao veleizdajničkom

Foto: HRT

U sinoćnjem Otvorenom HTV-a analizirali su se rezultati parlamentarnih izbora, a razgovaralo se i o postizbornim pregovorima i mogućim koalicijama za sastavljanje nove vlade.

Gosti su bili predstavnici stranaka Branko Bačić (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Damir Bakić (Možemo) te Josip Jurčević (Domovinski pokret).

Bačić: HDZ pobjeđuje i kad je veća izlaznost

Branko Bačić (HDZ) izrazio je zadovoljstvo svoje stranke jučerašnjim danom, rekavši među ostalim kako se pokazalo da HDZ pobjeđuje i kad je manja i kad je veća izlaznost. "Idemo u razgovore s našim, ja se nadam, budućim koalicijskim partnerima, u formiranje buduće čvrste, stabilne vladajuće većine koja će onda omogućiti i formiranje stabilne i jake vlade", poručio je Bačić.

Arsen Bauk (SDP) rekao je kako je veliki odaziv pokazao da je odluka predsjednika države da izbori budu u srijedu bila dobra. Rekao je da je SDP-ova koalicija dobila negdje 150.000 glasova više nego prije četiri godine, kao i jedan mandat više. Bauk je rekao i kako su njihovi glavni suparnici dobili 19 mandata više, ali da je to nedovoljno da bi s koalicijskim partnerima s kojima su dosad bili u većini napravili većinu.

Damir Bakić iz Možemo rekao je kako je njihov prvi cilj bio skinuti HDZ s vlasti. "Na tome još radimo. Druga dva cilja su ostvarena, povećali smo saborski klub, a osvojili smo i mandate izvan zagrebačkih izbornih jedinica", dodao je.

Josip Jurčević (DP) rekao je kako je velika izlaznost pokazala da građani žele promjene, a poručio je i kako je DP pokazao da je potpuno spreman za preuzimanje vlasti.

"Sigurno da je pred Domovinskim pokretom budućnost", rekao je.

Jurčević: Vlast je veleizdajnička, ali nisu svi u HDZ-u odgovorni

Osvrćući se na Maldinijevu tvrdnju da je DP najprirodniji saveznik HDZ-u, Jurčević je među ostalim istaknuo razlike u stajalištima oko Istanbulske konvencije, a i vlast je nazvao "veleizdajničkom", optuživši je da "služi globalističkim i velikosrbijanskim interesima".

S druge strane, rekao je kako je potpuno pogrešan stav "svi smo protiv HDZ-a".

"Nisu svi u HDZ-u odgovorni za ovo što se događa", poručio je Jurčević. Na pitanje hoće li koalirati s SDP-om rekao je da je program na prvom mjestu te da je nevažno hoće li HDZ ili SDP biti ti koji će prihvatiti "spasonosna rješenja" koja oni nude. 

Bačić: U DP-u ćemo tražiti prvog koalicijskog partnera

Bačić je izjavu o veleizdajničkoj politici nazvao strašnom uvredom, rekavši da je HDZ-ovom rukom potpisan svaki strateški cilj hrvatskog naroda od devedesetih do danas.

Rekao je i da su tijekom dana obavili razgovore sa svojim koalicijskim partnerima iz proteklih osam godina, kao i predstavnicima nacionalnih manjina, a i s predstavnicima DP-a. "I mi ćemo te razgovore nastavljati i dalje", dodao je Bačić.

"Svjetonazorski, programski, mi smo tu, kad su u pitanju sve političke stranke koje su prošle na jučerašnjim izborima, mi smo najbliži s Domovinskim pokretom. Jasno je da ćemo tu tražiti prvog koalicijskog partnera", rekao je Bačić. Dodao je da su stupili u kontakt i s predstavnicima liberalnih stranaka.

Bauk: Logično je da se uspostave kontakti sa strankama koje su se izjasnile da neće ići s HDZ-om

Bauk je istaknuo kako je pročitao na jednom portalu da iz Domovinskog pokreta zovu SDP. Dodao je da tu informaciju nije provjeravao. "Mene nisu zvali", poručio je Bauk.

Naglasio je kako je prirodno da se nakon izborne noći obave razgovori s lijevo-liberalnim strankama, koje su na jučerašnjim izborima dobile cca 57 mandata. "Logično je i da se uspostave kontakti sa strankama koje su se izjasnile da neće ići s HDZ-om. Izvan toga nemam informacija je li bilo kakvih drugih razgovora", rekao je Bauk.

Bauk je kazao da je jučer vidio izjavu predsjednika Domovinskog pokreta da će razgovarati i s HDZ-om i s SDP-om. Dodao je da su u prošlom četverogodišnjem mandatu s Domovinskim pokretom imali nekoliko akcija u Hrvatskom saboru. Domovinski pokret je bio inicijator opoziva predsjednika vlade i govorio je u ime predlagatelja.

Bauk je poručio kako je SDP komunicirao u kampanji svoje programske uvjete za razgovore, borba za standard građana, borba protiv korupcije i jednakost svih hrvatskih građana pred zakonom, s obzirom na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost ili orijentaciju. Naglasio je kako je i njemu upalo u uho da je Jurčević vladu nazvao veleizdajničkom te se i on slaže s tim stavovima. 

Bakić: Mi nismo spremni sudjelovati u vladi u kojoj bi sudjelovale stranke desnice

Bakić je dodao kako će se i poslije izbora govoriti o korupciji te ne razumije zašto se Bačić tomu čudi. Govorit će se i o nasilju u pravosudnom sustavu, odnosno imenovanju Turudića.

Bakić je rekao kako je jučerašnja volja birača pokazala da su ljudi spremni za promjene. Dodao je da je platforma Možemo spremna sudjelovati u vladi koja bi okupila stranke s centra na lijevo. "Mi nikako nismo spremni sudjelovati u vladi u kojoj bi sudjelovale stranke desnice. Mi čak ne bismo ni iz parlamenta mogli podržati vladu u kojoj bi sudjelovale stranke desnice. Ali smo spremni i skloni podržati manjinsku vladu koju bi okupio SDP sa svojim partnerima. Samo podržati iz parlamenta", poručio je Bakić. 

Jurčević: DP neće u koaliciju s Možemo i SDSS-om

Jurčević je komentirao i Istanbulsku konvenciju. Osvrnuo se i na korupciju unutar HDZ-a. Komentirao je da je i SDP početkom devedesetih sudjelovao u raznim radnjama. "Radi se o istoj strukturi", dodao je. Ponovio je kako neće u koaliciju s platformom Možemo, kao ni s SDSS-om. 

Bačić je rekao da Jurčević i Bakić mogu govoriti što žele, ali hrvatski narod je jučer ocijenio rad HDZ-a. "Što oni više napadaju, mi ćemo više pobjeđivati na izborima", poručio je Bačić. 

Jurčević je kazao kako ne zna da je Kolakušić vratio svoj mandat Domovinskom pokretu. Demantirao je i raskol u Domovinskom pokretu. Dodao je da se sve u DP-u jasno komunicira.

Bakić je poručio kako je platforma Možemo uvijek za kompromis. "Mi imamo odgovornost prema svojim biračima", dodao je. 

Bauk o koaliciji s DP-om ili Mostom

Bauk se osvrnuo na potencijalnu koaliciju s Domovinskim pokretom, odnosno s Mostom. Nije želio komentirati s kime bi prije ušli u koaliciju.

No, poručio je da će stranka kojoj je bitno nešto napraviti neke stvari staviti po strani da se dođe do željenog cilja. Isto tako, pojedina stranka će naći razlog da izađe iz neke koalicije. 

"U koalicijskim vladama, posebno ako se radi o koaliciji različitih stranaka, različitog spektra, ako se stranke mogu dogovoriti oko zajedničkog minimalnog nazivnika i nastojati na tome raditi, onda će to trajati duže. Ali ako žele inzistirati na razlikama, onda će se iz te vlade otići", poručio je i zaključio da je Milanović pomogao SDP-u u izborima. 

Pročitajte više