Bačić: DP nije bio najsretniji s Pupovcem, ali izdigli smo se iznad toga

Screenshot: HRT/HTV

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je danas da je obostrana želja i HDZ-a i Domovinskog pokreta da do kraja mandata odrade ovu koaliciju.

"Naša obostrana želja pa i naše aktivnosti idu u smjeru da do kraja mandata odradimo ovu koaliciju", kazao je Bačić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", u svjetlu izjave predsjednika DP-a Ivana Penave koji je jučer na HRT-u poručio da će u toj stranci "dati sve od sebe" da koalicija potraje.

Bačić je naglasio da su zajednički razlike koje postoje u određenim situacijama velikim dijelom nadišli potpisivanjem koalicijskog sporazuma.

"Koalicija je pokazala da ima širinu"

"Mi smo taj sporazum potpisali, on je ustvari onda pretočen u program Vlade, tako da ono sve što piše u programu Vlade je ekstenzivno tumačenje ili provedba samog sporazuma. S tim smo našim programom koji smo predstavili u Saboru prezentirali sam koalicijski sporazum, a za sada ga nismo imali namjeru objavljivati", rekao je.

Što se tiče suradnje s DP-om, Bačić je ustvrdio da je koalicija pokazala da "ima širinu" i "može iznaći rješenja i kada se činilo da će dovesti do krize u funkcioniranju vlade" na pitanju imenovanja čelnika SDSS-a Milorada Pupovca na čelo saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine.

"Bez obzira što DP nije bio najsretniji s tom činjenicom, nakon jednog, dva sastanka izdigli smo se iznad toga i riješili taj problem", rekao je. Upitan koliko događaji u samom DP-u mogu narušiti ili eventualno ugroziti ovu vladajuću koaliciju, parlamentarnu većinu, Bačić je kazao da ne želi ulaziti u njihove odnose.

"Zagreb ćemo morati obnavljati još neko vrijeme"

"Ono što vidim na našim sjednicama užeg kabineta i Vlade je da su ministri koji dolaze iz DP-a s nama u odličnoj suradnji i ja te probleme koji se uporno pokušavaju prikvačiti DP-u ne osjećam, niti na razini vladajuće većine, niti na razini Vlade", kazao je.

Govoreći o izborima u HDZ-u i očekuju li on i premijer protukandidate, poručio je da to ovisi o volji članova te da su izbori otvoreni za sve članove. "Kandidacijski postupak je u tijeku, počinje i prikupljanje potpisa za kandidaturu", dodao je.

Vezano za obnovu, ministar graditeljstva istaknuo je da bi se za dio zagrebačkog potresa, prije svega Krapinsko-zagorske županije, u smislu izgradnje zamjenskih kuća i kompliciranih konstrukcijskih obnova, ove ili iduće godine trebala polako privoditi kraju.

Nešto malo sporija će, kaže, biti konstrukcijska obnova. "Mi ćemo grad Zagreb još neko vrijeme morati obnavljati s obzirom na veliki broj višestambenih zgrada, to je iznimno zahtjevna konstrukcijska obnova", naglasio je.

Najavio predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike

Naveo je da su na Banovini dosad obnovili ukupno gotovo 12.000 lokacija s 45.000 stambenih jedinica, a na području Sisačko-moslavačke županije grade i potpuno novi stambeni fond s 56 višestambenih zgrada s gotovo 1000 stanova.

Ministar je najavio i da će 27. srpnja predstaviti Nacionalni plan stambene politike. Bačić danas ide u radnu posjetu gradu Glini, gdje će obići nekoliko lokacija obnove od potresa te održati sastanak s gradonačelnikom Ivanom Jankovićem i predstavnicima Sisačko-moslavačke županije. 

Obići će gradilišta konstrukcijske obnove obiteljske kuće i gradilišta tri višestambene zgrade iz OPKK programa s 57 stanova, a potom i gradilišta višestambene zgrade s 13 stanova (APN), kao i obitelj kojoj je izgrađena zamjenska obiteljska kuća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.