Bačić: Jelenić je trebao reći premijeru da je mason

Foto: Patrik Macek/Pixsell

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je u srijedu da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić tijekom procesa imenovanja Vladi i premijeru trebao deklarirati činjenicu da je član masonske lože, a ta bi informacija svakako imala utjecaja na postupak imenovanja.

"Prilikom imenovanja Dražena Jelenića glavnim državnim odvjetnikom, a znamo da ga predlaže Vlada, svoje članstvo u masonskoj udruzi trebao je deklarirati predsjedniku Vlade. To je, na određeni način, sukladno Etičkom kodeksu Državnog odvjetništva RH“, istaknuo je Bačić u izjavi novinarima u Saboru.

Bilo kakav utjecaj na državnog odvjetnika nije dobar

"Bez obzira na to je li riječ o općinskom, gradskom ili državnom odvjetniku treba učiniti sve kako ga članstvo u određenoj udruzi ne bi na bilo koji način onemogućavalo da u svom postupku bude do kraja jasan, transparentan, pravičan i da postupa po načelu da su svi građani Hrvatske jednaki kada je riječ o pristupu sudbenoj vlasti", poručio je.

"Tu vrlo važno informaciju o članstvu u jednoj takvoj udruzi trebalo je znati u trenutku kada smo odlučivali o imenovanju glavnog državnog odvjetnika. Svatko ima pravo, sukladno hrvatskom Ustavu, biti član bilo koje udruge u Hrvatskoj i to ne osporavam, ali kada je u pitanju glavni državni odvjetnik kao prvi čovjek jednog vrlo važnog segmenta pravosudne vlasti, mi koji odlučujemo o njegovom imenovanju trebamo s tim biti upoznati", kaže Bačić.

"Mislim da bi tako trebalo biti i s predstavnicima sudbene vlasti, kako s državnim odvjetnicima, tako i sa sucima. Državni odvjetnik mora biti nepristran, transparentan i bilo kakav utjecaj nije dobar", dodao je.

Jelenićeva izjava da mu je imponiralo kada su ga pozvali da se pridruži masonima, smatra, nije bila najprimjerenija, jer ako mu je to imponiralo zašto to nije rekao ranije onome kome je trebao reći.

"Da nam je to rekao na vrijeme, ta bi informacija svakako imala utjecaja na postupak imenovanja. Ja bih mu postavio jako puno pitanja prije nego što bih odlučio o njemu", ističe Bačić.

Pročitajte više