Bačić nakon posjeta Baniji: Tamo je veliko gradilište

Foto: Dnevnik / HRT

NOVI ministar graditeljstva Branko Bačić je danas posjetio potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije. Svoje dojmove o situaciji na Baniji je otkrio za središnji Dnevnik HTV-a.

"Situacija je teška, pogotovo je situacija teška za naše sugrađane koji žive u kontejnerima. Treba reći, danas sam obišao značajan dio Banovine, da je ona i veliko gradilište. Brojni se objekti javne namjene grade i obnavljaju, obnavlja se i centar Petrinje. Ono što je našim sugrađanima posebno važno, oni koji ne žive u kućama, nego u kontejnerima, a žive tako već dvije zime, svi drugi radovi i aktivnosti padaju u drugi plan", rekao je.

Na pitanje zbog čega bi ti ljudi uopće vjerovali da neće treću zimu dočekati u kontejnerima, Bačić je najavio kako će se u roku od 15 dana izaći s prijedlogom budućeg statusa stambenog rješenja za svaku od 4500 osoba koje žive na 2208 kontejnerskih jedinica.

"Nastali su problemi u proceduri"

"Svatko će od njih znati svoj budući status, a taj status će biti određen kroz 7 mogućih varijanti rješenja. U suradnji s njima ćemo će se gotovo na dnevnoj razini dogovarati i pripremati njihov budući smještaj", dodao je ministar.

Odgovorio je i na pitanje zašto je izgrađeno samo 6 kuća, dok je istovremeno potpisano više stotina ugovora za zamjenske kuće. Objasnio je kako je tako zbog toga što je 578 ugovora potpisano na temelju tipskog projekta, ali tim ugovorima nije dodijeljena lokacija.

"Nakon što su ugovori potpisani, krenula je dodjela građevinskih čestica svakom ugovoru. Tu su nastali problemi u proceduri, dokumentaciji, u komuniciranom postupku", tvrdi Bačić.

"Smanjujemo broj sudionika i koraka"

"Trebalo je to brže ići, skratiti postupak, smanjiti broj sudionika i identificirati svaki ugovor i povezati ga sa svakom parcelom. To sada radimo. Zakonom s kojim idemo sada, pojednostavit ćemo tu proceduru tako da tipski projekt najvećom mogućom brzinom utemeljimo u određenoj lokaciji", istaknuo je.

Uvjeren je da će novi zakon ubrzati obnovu. "Ukidamo projekt uklanjanja objekta, ukidamo financijsko-tehničku kontrolu i veću odgovornost postavljamo projektantu. Ukidamo elaborat ocjene stanja koji će se uglavnom vezivati na nalaz prilikom dolaska na parcelu. Tu već smanjujemo broj sudionika i potreban broj koraka", kazao je.  

"Imamo znanje i volju"

"Negdje je oko 40% manji broj koraka potreban da bi ste počeli graditi nego što je sada. Drugi prevažan korak je financiranje samoobnove u startu. Kada ste dobili rješenje o konstrukcijskoj obnovi ili izgradnji zamjenske kuće, na vaš će račun u poslovnoj banci biti odmah isplaćen cjelokupni iznos. U reakciji koju sam čuo od čelnika na terenu, a i od samih građana s kojima sam razgovarao, oni jedva čekaju. Kažu: dajte nam novce, mi ćemo sve ostalo", naglasio je Bačić.

Naveo je projekt koji nosi naziv Država prijatelj donatora. "Našim sugrađanima čija kuća očekuje konstrukcijsku obnovu, a nisu s time zadovoljni, te imaju donatora koji će im sagraditi novu kuću, mi ćemo s donatorom potpisati ugovor. Srušit ćemo sami kuću, napraviti temelje, a donator će im napraviti kuću. Takvih je zahtjeva puno i tako će se ubrzati obnova Banovine", siguran je Bačić.

"Nije malo 2208 mobilnih jedinica, treba izgraditi i obnoviti, no imamo znanja, snage i volje za to", zaključio je novi ministar.

Pročitajte više