Bačić položio kamen temeljac za gradnju 6 višestambenih zgrada u Sisku

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U Sisku je danas položen temeljni kamen za gradnju šest višestambenih zgrada u kojima će biti smješteni vlasnici nekretnina oštećenih u potresu do njihove obnove, izvijestili su iz Ministarstva graditeljstva te dodali da je vrijednost radova 14 milijuna eura.

Riječ je o šest zgrada na jednoj građevinskoj čestici, svaka zgrada imat će 19 stanova, odnosno njih ukupno 114, a u narednom razdoblju planira se izgraditi ukupno 36 zgrada na području Sisačko-moslavačke županije. 

Tko će imati pravo na smještaj u stanove?

Pravo na smještaj u te stanove imat će vlasnici oštećenih nekretnina do obnove njihovih vlastitih nekretnina, a kasnije će se koristiti za smještaj deficitarnih kadrova te obitelji u potrebi, priopćili su iz ministarstva.

''S novih 36 zgrada uvjeren sam da pružamo šansu i mogućnost mladim ljudima da dođu i ostanu živjeti na ovom području, a kroz ostale projekte usmjerene prema gospodarskom razvoju će se osigurati i nova radna mjesta", rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. 

Uz njega, na svečanosti polaganja kamena temeljca su bili i direktor APN-a Dragan Hristov te župan sisačko-moslavački Ivan Celjak.

14 milijuna eura vrijedi vrijednost izgradnje šest višestambenih zgrada

Vrijednost izgradnje šest višestambenih zgrada s uređenjem okoliša, uz prethodno čišćenje i uklanjanje postojećih građevina, iznosi 14 milijuna eura te će se financirati sredstvima državnog proračuna, a rok završetka gradnje je godinu dana.

Od 36 zgrada koje će se graditi na području Sisačko-moslavačke županije, njih 20 planira se graditi u Sisku, osam u Petrinji, dvije u Topuskom, te po jedna zgrada u Glini, Lekeniku, Kutini, Jasenovcu, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici. Riječ je o tipskim zgradama s po 13 stanova (3 zgrade) odnosno 19 stanova (33 zgrade).

Iz ministarstva su dodali i da se u Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno gradi i 12 zgrada financiranih EU sredstvima u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija, dok je njih osam u Petrinji i četiri u Glini završeno i useljeno krajem prošle godine.

Pročitajte više