Bačić: U dva mjeseca preselili smo oko sto obitelji iz kontejnera

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

STOTINJAK obitelji na područjima koji su pogođena potresima u Zagrebu i Petrinji u zadnja dva mjeseca preseljeno je iz kontejnera u smještaj koji im je omogućila država, kazao je danas ministar graditeljstva Branko Bačić. Kontejneri na potresom pogođenim područjima se prazne i vraćaju u skladišta robnih zaliha, rekao je Bačić tijekom posjete Sisku gdje je s biskupom Vladom Košićem potpisao Ugovor o zamjeni nekretnina između Hrvatske i Sisačke biskupije.

 

Bačić: Ako već nisu u kućama koje su obnovljene, našim je sugrađanima osiguran jedan od modela

"Na području zagrebačkog potresa i petrinjskog potresa smo izmjestili stotinjak obitelji koje su bile u kontejnerima u posljednja dva mjeseca, od početka mog mandata", izjavio je Bačić. One se sada nalaze u stanovima u vlasništvu države ili u stanovima koje je država dobila na javnom pozivu. Potonji su stanovi u privatnom vlasništvu, ali država za njih plaća najamninu, dodao je.

"Ako već nisu u kućama koje su obnovljene, našim je sugrađanima osiguran jedan od modela. Vlada je donijela odluku da za građane izdvoji do 160 eura za plaćanje režija, ovisno o broju članova kućanstva, do konačnog povratka u njihove zgrade i kuće", napomenuo je Bačić.

Radi se i na izmjenama Zakona o prostornom uređenju

Ministarstvo radi na izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, koji će definirati površine na kojima se mogu postavljati solarne elektrane, u sklopu poticanja razvoja obnovljivih izvora energije.

"Tijekom pripreme tog zakona sam održao sastanak sa stručnim komorama, one su dale svoje sugestije i primjedbe. Ovog će tjedna zakon ići u saborsku proceduru", odgovorio je Bačić nakon što je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović zatražio od potpredsjednika vlade Olega Butkovića da se zauzme za ubrzanje donošenja propisa o elektranama na obnovljive izvore energije.

"Postoji i mogućnost da i prije donošenje novog zakona izmijenimo Pravilnik o jednostavnim građevinama, prema kojemu bi se i bez građevinske dozvole mogla postavljati postrojenja koja se odnose na korištenje obnovljivih izvora energije", zaključio je Bačić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više