Bačića pitali hoće li Zekanović biti na HDZ-ovoj listi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ov potpredsjednik Branko Bačić je, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, najavio da će u parlamentarne izbore ići s koalicijskim partnerima jer u su proteklih osam godina suradnje uspostavili dobru i kvalitetnu komunikaciju i međusobno povjerenje te da nije bilo ucjena već su dogovorno rješavali sva teška i izazovna pitanja.

"Nikada nije dolazilo u pitanje funkcioniranje koalicije, što je omogućavalo stabilnu vladu, jer je samo takva mogla poduzimati korake i rješavati projekte kako bi Hrvatska nakon osam godina i dva mandata premijera Andreja Plenkovića bila uređena država u svakom segmentu djelovanja hrvatskog društva", istaknuo je.

"Svaki tjedan održavamo sastanke"

Najavio je da će s koalicijskim partnerima u pojedinim izbornim jedinicama koalirati i bit će na HDZ-ovoj listi, kao i ranije. Upitan hoće li Hrvoje Zekanović i Predrag Štromar biti na HDZ-ovoj listi, Bačić je rekao kako će s Hrvatskom narodnom strankom i Hrvatskom demokršćanskom strankom imati dogovor i kreirati liste na kojima će biti i oni.

Vezano za koalicijske partnere, novinarima je odgovorio da svaki tjedan održavaju sastanke te su apsolutno dogovorno odredili datum koji je objavio premijer i predsjednik stranke. Prije svega uspostavljen je konsenzus na svim tijelima unutar HDZ-a, a potom postigli i suglasnost i s koalicijskim partnerima, dodao je.

Uvjeren je da će na izborima dobiti povjerenje sugrađana i da će treći put zaredom dobiti povjerenje građana i formirati stabilnu vladu. Upitan je li imenovanje ministrice Nine Obuljen-Koržinek za koordinatoricu izbornog programa poruka europskim javnim tužiteljima, rekao je kako se protiv nje ne vodi nikakav postupak te da je ona jedna od najvažnijih osoba u postupku obnove.

"Učinili smo Hrvatsku uređenijom"

Podsjetio je da je ona u kampanji prošlih izbora bila jedna od koautora HDZ-ovog izbornog programa. Odbacio je tvrdnje o podzastupljenosti žena u HDZ-u, nabrojavši primjere bivših predsjednica stranke i države te aktualne potpredsjednice Europske komisije.  

Najavio je da se ovaj i idući tjedan očekuje glasovanje i saborska rasprava o zakonskim prijedlozima koji se moraju donijeti prije raspuštanja sabora. Bačić je ustvrdio da su u potpunosti ispunili programe i realizirali projekte. 

"Hrvatsku smo državu učinili uređenijom, a hrvatsko društvo boljim nego što smo ga naslijedili i u izbornu utakmicu ulazimo uvjereni u pobjedu", ocijenio je. Pravo je oporbe da u izbornu utakmicu ulazi kako želi, a mi smo okrenuti sebi i vlastitim programima i projektima, poručio je.

Pročitajte više