Bad Blue Boysi osuđeni u Austriji zbog ustaškog pozdrava

Događaji na fotografiji tribine nisu povezani s onima u članku Ilustracija: Pixsell/Goran Stanzl/Der Standard

SUD u Salzburgu izrekao je kazne navijačima zagrebačkog Dinama zbog ustaškog pozdrava.

Više od osam sati porota je vijećala o presudi u suđenju protiv 14 Hrvata i donijela je zaključke za svakog optuženog pojedinačno o krivnji za kršenje Zakona o veličanju nacizma, javlja Tanjug.

Na jednoj zabavi u lipnju 2015. u Halleinu pjevale su se ustaške pjesme, visjela je ustaška zastava pored jednog šatorskog krila na kojem je bio nacrtan kukasti križ, a pojedini prisutni digli su desnu ruku u znak ustaškog pozdrava, rekao je tužitelj Markus Neher pokazujući grupnu fotografiju.

On je ocijenio da je pravno gledano istovjetno jesu li digli desnu ruku u znak hitlerovskog ili ustaškog pozdrava.

Kazne optuženima

Porota je došla do zaključka da je sedmero optuženih krivo u skladu s optužnicom, i oni su dobili uvjetne kazne u trajanju od šest do 15 mjeseci.

Četvorica optuženih, koji su za vrijeme događaja za koje su optuženi bili u dobi "mladih odraslih", dobili su mogućnost zamjene kazne za društveno koristan rad.

Trojica optuženih koje porota nije uspjela jasno identificirati na fotografiji oslobođeni su optužbi.

Oslobađajuće presude i zamjena kazne su pravomoćne, dok uvjetne kazne još nisu jer su tužitelj, ali i odvjetnik, najavili mogućnost ulaganja žalbe.

"Presedan koji će prodrmati Hrvatsku"

''Ovo je definitivno presedan koji će prodrmati i Hrvatsku", uvjeren je istraživač nacionalizma Dario Brentin.

Također, presuda bi mogla imati posljedice koje će se odraziti na komemoraciju u Bleiburgu.

Odvjetnik optuženih tvrdio je da hrvatski pozdrav nije isti kao nacistički, koji potpada pod Zakon o zabrani veličanja nacizma. Međutim, tužitelj Neher slijedio je stav povjesničara Marija Jareba prema kojem hrvatski pozdrav nije obuhvaćao nikakvo pokretanje ruke i da je podizanje desne ruke, analogno hitlerovskom pozdravu, uvedeno tek za vrijeme ustaškog režima.

I Brentin ističe da je taj pozdrav uvijek smatrao nacističkim pozdravom.

Pročitajte više