Bajić se vadi zbog Hypo banke: Austrijanci nam ne pružaju pomoć da istražimo naše pojedince



NAKON kritika na račun Državnog odvjetništva u slučaju rješavanja afere Hypo banka, Mladen Bajić danas je proširio vlastito priopćenje od 10. veljače ove godine o sastanku u Državnom odvjetništvu u Klagenfurtu s predstavnicima tog državnog odvjetništva. Naime, do sada je službena obavijest bila da Državno odvjetništvo posjećuje Austriju zbog slučaja Sanader odnosno novih saznanja vezanih uz aferu Fimi media, a sada se po prvi puta spominje i Hypo banka.  

Usmene i pismene požurnice

Državno odvjetništvo kaže da su na sastanku predstavnici DORH-a i USKOK-a ponovno upozorili na važnost ispunjenja naših zahtjeva glede pružanja pomoći u našim istraživanjima u svezi odgovornosti pojedinaca u predmetima Hypo Alpe Adria Grupe.



"Hrvatska je strana opetovano požurila da se ispuni postupanje po hrvatskim zamolnicama, kao što je do sada u više navrata i usmeno i pismeno požurivano. Ujedno, hrvatska strana je istaknula da je izvršila obveze prema austrijskim nadležnim tijelima i dostavljeni su im svi do danas prikupljeni podaci", napominje su u priopćenju.

Samo dopunio priopćenje

Valja naglasiti da je dopuna ovog priopćenja izašla danas svega dan prije početka suđenja stoljeća u Austriji bivšem šefu Hypo banke Wolfgangu Kultereru. Na tom suđenju jednu od glavnih uloga odigrat će i hrvatski državljani poput bivšeg šefa HDZ-a Ive Sanadera, Vladimira Zagorca, Roberta Ježića i ostalih.

Prema neslužbenim informacijama osim bivšeg šefa HDZ-a Sanadera, austrijsko odvjetništvo želi doći i do Zagorca koji trenutno u Hrvatskoj služi zatvorsku kaznu, no navodno im je to onemogućeno. 

Službeno, DORH je do sada pokrenuo istragu samo protiv novinara koji je navodno objavio bankarsku tajnu i na tom se stalo.

Pročitajte više