Baldasar priznao: Podršku nagrađujem postavljanjem u nadzorne odbore

Foto: FAH

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar otvoreno je priznao kako kadrovira u nadzornim odborima gradskih firmi. Pojašnjavajući nova imenovanja, Slobodnoj Dalmaciji je rekao kako to nije ništa čudno i kako je to sasvim normalno i jedan od načina da se ljudima koji su mu podrška zahvali i u neku ruku ih nagradi.

Bivša Kerumova vijećnica nagrađena zbog toga što je podržala proračun

Imenovanja koja su isprovocirala ovako iskren odgovor odnose se na postavljanje dr. Kolje Poljaka, sanacijskog upravitelja KBC-a Split u NO Vodovoda i kanalizacije te odbjegle Kerumove vijećnice Marije Mladineo u NO Lovrinca. Podržala je Baldasarov proračun te tako automatski zaradila crveni karton i isključenje iz HGS-a.

Baldasar, dakle, otvoreno priznaje da je Mladineo nagradio za podršku kod proračuna, što je ona spremno prihvatila. Sasvim očekivano i u skladu sa dosadašnjom praksom splitskog gradonačelnika.

U gradskim firmama zapošljavale su se supruge gradskih vijećnika koji su bili podrška. Prije godinu dana u gradskoj firmi pod kontrolom SDP-a zaposlen je i brat vijećnice Mladineo, inače, bivši Kerumov savjetnik za razvojne projekte. No, bilo je to još u doba dok je Baldasar bio u ljubavi s Kerumom i kada mu je ovaj još davao podršku u Gradskom vijeću.

Puljak: Baldasar nastupa bez imalo srama, svima se ruga

Očekivano, Baldasarovo slobodno izražavanje o modelu nagrađivanja naišao je na kritiku u redovima splitske oporbe.

"Gradonačelnik ponovno nastupa bez imalo srama rugajući se svima. Svojom izjavom otvoreno je potvrdio ono što se u Hrvatskoj događa posljednjih 20 godina. Smjenjuju se stranke, ali politička trgovina i pogodovanje ne mijenjaju se. Gradonačelnik je sve bahatiji. Prvo je bez pardona zaposlio stranačku kolegicu jer joj teško pada nezaposlenost, a sada izravno potvrđuje političku trgovinu. Naknadama za pozicije puni kućni budžet stranačkih prijatelja i drugih koji mu omogućuju većinu u Gradskom vijeću. Poslušnost kupuje koncesijama, namještenim natječajima, upravnim vijećima i nadzornim odborima. Umjesto da podnese ostavku, on se još javno hvali. Kako sanacijski upravitelj KBC-a Split može istovremeno voditi bolnicu i nadzirati Vodovod? Biti član Nadzornog odbora odgovorna je i zahtjevna funkcija, nije riječ o ukrasu na papiru. Politika može i mora biti drugačija", kaže Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno. 

Škorić: Baldasarovo ponašanje je neprihvatljivo

"Izjava Baldasara je u najmanju ruku skandalozna. Nadzorni odbori ne mogu biti nagrada za vjernost, zna se koja je uloga Nadzornog odbora po zakonu. Tu moraju biti stručni i kompetentni ljudi koji poznaju problematiku. Baldasar je, pak, potvrdio da je nagradio jer su mu podržali proračun. To je apsolutno neprihvatljivo. A sanacijski upravitelj KBC-a Split očito ima malo posla sa tri tisuće djelatnika u bolnici. Sve ih je fino posložio pa će pored svog posla dati malo ruke gradonačelniku u sređivanju komunale", kazao nam je Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a.

Pročitajte više