Baldasarov kadar: Bivši predsjednik NO Vodovoda optužen za zlouporabu i štetu od 228 tisuća kuna

Foto: FAH

KOLJA KUZMANIĆ, istaknuti splitski SDP-ovac, optužen je za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i štetu od 228 tisuća kuna u gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar postavio je Kuzmanića na čelo Nadzornog odbora Vodovoda, no razriješen je dužnosti početkom 2015. godine. Zašto, nikada se nije doznalo.

U Vodovodu su te godine doživjeli popriličan šok kada im se javio splitski Cestar. Imali su ovjerenu i potpisanu bjanko zadužnicu koju im je prije 10 godina izdao upravo Kuzmanić, tada direktor Vodovoda. U pitanju je bila pozajmica za likvidnost od 100 tisuća kuna za Kuzmanićevu tvrtku Tehnika, koja se bavi projektiranjem, nadzorom i izvođenjem građevinskih radova.

Direktor gradske firme izdao jamstvo za plaćanje kredita svoje privatne firme

Kuzmanić je posudio 100 tisuća kuna za likvidnost privatne firme, a plaćanje je jamčio zadužnicom gradske tvrtke Vodovod. Premda je dug imao obavezu vratiti do isteka 2005. godine, to nije napravio. S obzirom da je prijetila opasnost od zastare, Cestar se obratio Vodovodu da namire dug firme bivšeg direktora, no nikakva dokumentacija o tome nije nađena pa je isplata odbijena. Cestar je koncem listopada prošle godine aktivirao ovjerenu zadužnicu i preko FINE pokrenuo postupak prisilne naplate te je s računa Vodovoda naplaćen cjelokupan dug.

Kuzmanić se, kako doznajemo, pravdao poslovnim teškoćama i nenaplaćenim potraživanjima. Tehnika je 2011. završila u stečaju sa 3,7 milijuna kuna duga. Kuzmanić je obećavao je da će platiti dug, ali to nije napravio pa je na koncu Vodovod podnio kaznenu prijavu protiv svog bivšeg direktora i predsjednika Nadzornog odbora. 

Pročitajte više