Baldasarovi zamjenici prijavljeni za sukob interesa: Uzimali naknadu za rad u Vijeću za koncesije

Foto: FAH

JAKOV PRKIĆ, vijećnik Pametno u Gradskom vijeću Splita, prijavio je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa zamjenike splitskog gradonačelnika Ive Baldasara. 

Naime, Aida Batarelo i Goran Kovačević uzimali su naknadu za rad u Vijeću za dodjelu koncesija unatoč tome što članak 12. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisuje da "dužnosnici koji za vrijeme obnašanja javne dužnosti primaju plaću za dužnost koju obnašaju ne smiju primati drugu plaću ni naknadu za obnašanje druge javne dužnosti, osim ako je zakonom drugačije propisano."

Tako je i gradonačelnik Baldasar primao naknadu od Čistoće i Turističke zajednice, no nakon početnog nesnalaženja vratio je nekih 20 tisuća kuna. Nije, međutim, išlo bez otpora. Na kraju je lucidno zaključio kako je taj novac na neki način donirao. Pravdao se da je bio doveden u zabludu.

Batarelo: Povjerenstva nisu spomenuta u zakonu

Aida Batarelo smatra kako nema nikakve zablude nego da ona i kolega Kovačević imaju pravo na taj novac.

"Dobro sam pročitala zakon. Ne smijemo biti u nadzornim odborima i skupštinama, a povjerenstva nisu bila navedena", kazala nam je Batarelo.

Informirali smo je da je Prkić podnio prijavu Povjerenstvu nakon što su ga iz Banovine obavijestili da su zamjenici u 2015. godini dobili po dvije i pol tisuće kuna za rad u Vijeću za koncesije.

"Pa i ja ću tražiti da se to provjeri jesmo li u sukobu interesa", odlučila je Baldasarova zamjenica.

Kerumovi zamjenici kažnjeni sa 45 tisuća kuna zbog uzimanja naknada

Poznat je inače i slučaj Kerumovog zamjenika Jure Šundova koji je od nekoliko gradskih firmi dobio oko 300 tisuća kuna za rad u skupštinama društava. Baldasar mu je rekao da novac vrati, Šundov je odbio pa je na koncu završio na sudu. Postupci su još u tijeku. Nešto je primila i druga Kerumova zamjenica Anđelka Visković, no ona je taj novac odlučila vratiti. Oboje su kažnjeni. Visković sa 15 tisuća, a Šundov sa 30 tisuća kuna.

Proteklog tjedna otkrilo se da su gradonačelnik i njegovi najbliži suradnici primali previsoke plaće pune dvije godine zbog obračuna po krivim koeficijentima za državne dužnosnike. Radi se o nekih 250 tisuća kuna štete u proračunu. Baldasar je najavio kako će u roku od par dana vratiti ono što im je preplaćeno, no ostaje polovica koja je otišla na doprinose i poreze. Što će biti s tim, još se ne zna. Slučaj je privukao i pažnju Državnog odvjetništva.

Prkić: Možda se zamjenici prave naivni i nadaju se da nitko neće primijetiti

Vijećnik Prkić komentirao nam je prijavu protiv Batarelo i Kovačevića.

"Ne znam odakle vam informacije, ali istina je da sam uočio kako su isplaćivane naknade za rad u vijeću, a po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa zamjenici gradonačelnika na to nemaju pravo. Dužnost mu je kao građaninu, a posebno kao gradskom vijećniku, prijaviti kršenje zakona, stoga sam Povjerenstvu podnio prijavu. Sada je na njima da donesu odluku hoće li pokrenuti postupak, ali ako je suditi po prethodnim odlukama, vjerujem da će postupak biti pokrenut", kazao nam je vijećnik Prkić.

Nije mu jasno kako Kovačević i Batarelo nisu uočili da nemaju pravo na naknadu za rad u Vijeću.  

"Očito je da su Baldasarovi zamjenici brzo zaboravili što se događalo njihovih prethodnicima Anđelki Visković koji su novčano kažnjeni zbog primanja naknade za rad u skupštinama gradskih poduzeća i Turističkoj zajednici Grada Splita. Pa čak je i gradonačelnik Baldasar kažnjen zbog istog razloga novčanom kaznom od dvije tisuće kuna. Sramotno je da nakon svega Batarelo i Kovačević nisu ništa naučili. Možda se prave naivni i nadaju se da nitko neće ništa primijetiti", zaključio je Prkić.

Pročitajte više