balet hnk premijerno izveo tri koreografije georgea balanchinea

Ansambl Baleta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu premijerno je večeras izveo tri koreografije Georgea Balanchinea u prigodi 20. godišnjice smrti tog slavnog koreografa gruzijskog podrijetla.

Ansambl je izveo koreografije ´Apollon Musagete´ Igora Stravinskog te ´Čajkovski pas de deux´ i ´Serenada´ Petra Iljiča Čajkovskog.

U glavnim ulogama nastupili su Irena Pasarić, Olja Jovanović-Zurovac, Saule Ashimova, Mihaela Devald, Edina Pličanić, Tomaž Rode i gosti Tomislav Petranović, Jaš Otrin i Leonard Jakovina, a orkestrom je ravnao Aleksandar Kalajdžić.

Originalnu koreografiju za večerašnju zagrebačku predstavu prenijela je njemačka balerina, baletni majstor i koreografkinja Brigitte Thom, koja je radila sa Balanchineom, a koja je i sama nazočila večerašnjoj predstavi.

Scenografija Dinke Jeričević i kostimi Barbare Bourek napravljeni su po originalnim nacrtima, koji u slučaju ´Apollona Musagetea´ sežu u 1928. kada je u Parizu bila praizvedba tog baleta.

´Čajkovski pas de deux´ praizveden je 1960. u New Yorku, a ´Serenade´ također u New Yorku ali nešto ranije, odnosno 1934.

George Balanchine rođen je 1904. u Petrogradu. Školovao se u baletnoj školi petrogradskog Marijinskog teatra, a od 1914. boravio je u Parizu kao član poznate baletne trupe ´Balett russe´ Sergeja Djagiljeva. Nakon toga se posvećuje vođenju vlastitih plesnih družina. U New Yorku osniva baletnu školu i slavnu plesnu trupu ´Američki Balet´, a kasnije i ´New York City Ballet´. Balanchine je umro u New Yorku 1983.

S radom tog plesnog umjetnika zagrebačka se publika imala prigodu upoznati još 1977. kad je izveden njegov balet ´Četiri temperamenta´ na glazbu Paula Hindemitha.

Večerašnjoj su predstavi, uz ostale, nazočili supruga predsjednika Republike Milka Mesić i potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić.

Pročitajte više