Balkan može očekivati potres od 7 stupnjeva prema Richteru, a Jadran razorni tsunami

PREMA pisanju uglednog znanstvenog časopisa Geology, cijelo područje Balkana mogli bi u skorije vrijeme pogoditi razorni potresi, dok bi na jadransko priobalje mogli "navaliti" snažni tsunamiji. Ovakve zabrinjavajuće znanstvene prognoze rezultat su višemjesečnog istraživanja koje su proveli američki i hrvatski stručnjaci.

Američko-hrvatski tim se u svojoj studiji usredotočio na mogućnost poremećaja unutrašnjosti tla u okolici Dubrovnika. Pritom su ispitivali tektonske nestabilnosti u tom gradu, ali i na čitavom Balkanu. Razlog ovom istraživanju je tektonska pukotina u podmorju kod Dubrovnika, koja se proteže prema sjeverozapadu balkanskog područja i to u ukupnoj dužini od 200 kilometara, a koja je s vremena na vrijeme aktivna. Podrhtavanja po cijeloj dužini te pukotine mogle bi prouzročiti potres jačine i do sedam stupnjeva po Richterovoj ljestvici.

Istovremeno, kao posljedica takvog zemljotresa pojavio bi se izuzetno jak "balkanski tsunami", koji, kako ističu znanstvenici, ne bi bio snažan kao onaj koji je prije nekoliko godina pogodio Indoneziju, ali bi svakako mogao razoriti morsku obalu, odnijeti mnogo ljudskih života, kao i pričiniti nesagledive materijalne štete.

Ig.M.
Foto: Index

Pročitajte više