Balvan revolucija - Na današnji dan pobunjeni Srbi su raspolovili Hrvatsku i nagovijestili rat

Screenshot: HRT

NA DANAŠNJI dan prije točno 26 godina, 17. kolovoza 1990. godine, pobunjeni Srbi postavili su barikade na cestama u okolici Knina. Bio je to početak takozvane Balvan revolucije, odnosno početak oružane pobune dijela Srba u Hrvatskoj koja će rezultirati potpunim nepriznavanjem hrvatskog suvereniteta i proglašenjem paradržave Republike SAO Krajine.

Bio je to logičan tijek događaja s obzirom da je srpski nacionalizam, probuđen sredinom osamdesetih godina, uporište našao u Slobodanu Miloševiću koji je, pod krinkom očuvanja Jugoslavije, krenuo s nacionalističkim ambicijama o stvaranju velike Srbije. Nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, održanih u proljeće 1990. godine, dio Srba nije priznavao novu hrvatsku vlast. Instrumentalizirani iz Beograda, pobunjeni Srbi odbijali su dijalog sa Zagrebom.

Stvari su kulminirale nakon što je hrvatska policija pokušala uzeti oružje iz policijskih postaja u Kninu i Obrovcu što je izazvalo demonstracije i barikade po cestama, a barikade su često čuvale naoružane skupine pobunjenih Srba pa je bilo jasno da demokratski izabrana hrvatska vlast nema kontrolu nad svim svojim teritorijem. Srpsko nacionalno vijeće najavilo je raspisivanje referenduma o autonomiji Krajine. Bio je to samo nastavak nacionalističkih mitinga i radikalnog nacionalizma, a što je podržavao značajan broj hrvatskih Srba.

Balvan revolucijom Hrvatska je praktički presječena na dva dijela, a teritorijalni integritet narušen iako je Hrvatskoj zakonski vlast unutar njenih granica bila dana još Ustavom iz 1974. godine. Osim što su pobunjeni Srbi jasno dali do znanja da neće poštovati odluke Zagreba, ovim potezom, što im je dijelom i bio cilj, oni su nanijeli nemjerljivu štetu hrvatskom gospodarstvu, u prvom redu turizmu.

Balvan revolucija bila je zlokoban nagovještaj rata koji se već naveliko kuhao u Beogradu. Pobunjeni Srbi zajedno s JNA koja je postala marionetom Slobodana Miloševića i raznim paravojnim formacijama u sljedećim će mjesecima izvršiti oružanu agresiju na Hrvatsku.

Hrvatska će većinu okupiranog teritorija vratiti tek nakon pet godina u legitimnoj i oslobodilačkoj akciji Oluja.

Pročitajte više