Loš poduzetnik, ali odličan pisac. Životno djelo pisao je 30 godina

Foto: Wikipedia

Honore de Balzac rodio se na današnji dan u Toursu 1799. godine. Kroz život djelovalo je kao pisac, umjetnik, novinar i dramaturg. Danas je poznat kao jedan od prvih predstavnika realizma u književnosti, a njegova Ljudska komedija smatra se njegovim životnim djelom.

Honore se rodio u središnjoj Francuskoj u obitelji državnih oficira. S obitelji seli u Pariz kada je imao petnaest godina. Pohađa studij prava, no od njega odustaje i počinje se baviti pisanjem. Isprva piše dramske komade, no nakon 1821. posvećuje se kratkim pričama. Od takvih priča ne može živjeti pa Balzac posuđuje novac od obitelji i prijatelja da bi započeo biznis.

Otvara tiskaru u Parizu, no više se bavi i dalje pisanjem nego vođenjem svog biznisa. Pokazalo se da nema vještine upravljanja i organizacije stoga prodaje svoju tiskaru i vraća se isključivo pisanju. U tom trenu dužan je golem novac svojoj majci.

Da bi isplatio dugove koje ima, počinje raditi za jedno nakladništvo te izdavati knjige. U tom periodu Balzac piše munjevitom brzinom, ali i manjkavom kvalitetom. Knjige su često pisane u kolaboraciji s drugim autorima i pod pseudonimima. Kritičari često kažu da je taj dio njegovog opusa loš, no da je bilo nužno za njegovo buduće stvaralaštvo.

Svoje glavno djelo pisao je 30 godina

1830. godine u Francuskoj se događa veliki politički prevrat zvan Srpanjska revolucija. Bourboni prestaju vladati u Parizu, ali Honore zastupa umjereni konzervativan stav. Smatra da su revolucionari previše divlji i neorganizirani te da Francuska tako neće prosperirati. Ipak, u svojim književnim djelima jednako ističe pozitivne i negativne strane likova inspiriranih revolucionarima.

Nakon Srpanjske revolucije Balzac započinje raditi na Ljudskoj komediji. Radi se o seriji priča i romana koje trebaju na umjetnički način objasniti pravo stanje društva u Francuskoj. Balzac u središte zbivanja stavlja ljubav, prijateljstvo, pohlepu, ljubomoru i druge ljudske osobine. Njegove priče nisu smještene u egzotične izmišljene krajeve, već u suvremene francuske gradove. Ne postoji ništa nadnaravno u tim romanima; Balzac se trudi prikazati svakodnevni život baš onakvim kakav jest.

Ljudska komedija sadrži 91 gotova djela i 46 nedovršenih djela. Balzac ju je pisao do kraja svog života. Cilj mu je bio vjerno prikazati život u Francuskoj u prvoj polovici 19. stoljeća. Ovaj projekt bio je vrlo ambiciozan, što dodatno dokazuje činjenica da je na njemu Balzac radio punih 30 godina. Djela iz Ljudske komedije bila su izrazito čitana i inspirirala su mnoge autore poput: Charlesa Dickensa, Gustava Flauberta i Emila Zole.

Ljudska komedija, premda nedovršena, ostaje upamćena kao jedan od najvažnijih književnih projekata 19. stoljeća. Balzac je umro 1850. godine od posljedica srčanih bolesti. Tijekom života uvijek je bio boležljiv i osobito osjetljiv na probavu. Umro je u 52. godini života.

Pročitajte više