Banda iz Bugarske u Britaniji ukrala 54 milijuna funti pomoći. Ovo je njihova taktika

Foto: CPS

Petero kriminalaca podrijetlom iz Bugarske podnijelo je u Londonu više od 6000 lažnih zahtjeva za javni novac. Živjeli su luksuznim životom nakon što su od britanskog Univerzalnog kreditnog sustava, koji isplaćuje mjesečnu ispomoć, uzeli skoro 54 milijuna funti. 

Gjuneš Ali, Patricia Paneva, Stojan Stojanov, Cvetva Todorova i Galina Nikolov izvlačili su novac koristeći hrpu lažnih identiteta. Uz svaki zahtjev predali su drugačiji broj mobitela i niz lažnih dokumenata; poput ugovora o najmu, krivotvorene platne liste, krivotvorenih pisma liječnika opće prakse, stanodavaca i zaposlenika. 

Pronašli 750.000 funti gotovine skrivene u kovčegu ispod kreveta

Ako bi im odbili zahtjev, oni bi pokušavali ponovno sve dok ga nadležne institucije ne prihvate. U nekim slučajevima koristili su se stvarni podaci ljudi, koji su plaćali bandi kako bi podnijeli zahtjeve u njihovo ime. 

Istraga je krenula kada su u zahtjevima uočeni ista imena i adrese. Policija je 5. svibnja 2021. tijekom pretresa nekretnina i tvrtki bande zaplijenila više od 900 digitalnih uređaja i pronašla 750.000 funti gotovine skrivene u kovčegu ispod kreveta, piše The Sun. 

Kazna će im biti izrečena u svibnju

Vlasti su kriminalcima zamrznule imovinu te oduzele automobile, uključujući Audi, dizajnersku odjeću, nakit i satove. Na Alijevom mobitelu pronađena je snimka na kojoj se vidi kako on baca novčanice na pod koje kupi jedna žena. Na kraju mu "igra" dosadi i on baca cijelu hrpu odjednom. 

Ali je nakon pokretanja istrage pobjegao u Bugarsku, ali je izručen natrag u Ujedinjeno Kraljevstvo 25. veljače 2023. Nikolova (38), Stojanov (27), Todorova (52), Ali (33) i Paneva (26) izjasnili su se krivima na sudu u Wood Greenu. Kazne bi im trebale biti izrečene u svibnju. 

"Straga su bile dodatne prostorije sa stolovima i računalima"

Ben Reid, tužitelj u Upravi za gospodarski, organizirani i međunarodni kriminal, kazao je da se radi o vrlo ozbiljnom napadu na sustav pomoći u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Kada ste hodali cestom po Wood Greenu, vidjeli biste trgovinu na uglu i činilo bi se sve legitimnim", rekao je Reid.

"Ušli biste kroz vrata i tamo bi bile police s hranom i pićem. No, straga su bile dodatne prostorije sa stolovima i računalima. Banda je iz tih prostorija podnosila tisuće lažnih zahtjeva", dodao je.

Pročitajte više