Bandić pred porazom: Od istrage se brani priopćenjem



NA SLUŽBENIM stranicama grada Zagreba objavljeno je danas priopćenje iz Gradskog kontrolnog ureda a vezano za aferu nadstrešnice o čemu se piše već mjesecima. U priopćenju se navodi kako slijede činjenice "vezane na kontrolu provođenja postupka javne nabave za 600 nadstrešnica".

> Otkrivamo kako je Bandić zamračio 20 milijuna kuna u poslovima s nadstrešnicama

Valja napomenuti kako današnje priopćenje neodoljivo podsjeća na svojedobno objavljivanje oglasa "Istina je" s informacijama o kupnji nekretnina "Zagrepčanke" od strane Grada, a radi čega je Milan Bandić odgovarao na sudu te dobio ukor. Povod za ovakvu reakciju bio je posljednji tekst u Večernjem listu o aferi koji je objavljen danas. 

"Istina" o nadstrešnicama

U današnjem priopćenju stoji kako je tijekom lipnja 2009., po nalogu gradonačelnika, Gradski kontrolni ured proveo je kontrolu zakonitosti provođenja postupka javne nabave za nabavu 600 nadstrešnica kao i da je izvješće o provedenoj kontroli dostavljeno gradonačelniku još 1. srpnja 2009. godine.


"Odjel gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke zatražio je 9. veljače 2010. Stručnu službu gradonačelnika izvješće o kontroli postupka javne nabave izgradnje nadstrešnica. Temeljem zatraženog, Stručna služba gradonačelnika je, po nalogu gradonačelnika, 17. veljače 2010. zatražila Gradski kontrolni ured izvješće o predmetnoj kontroli koje je dostavljeno 19. veljače 2010.", navodi se u priopćenju u kojem se pojašnjava kako je zbog činjenice da je Gradski kontrolni ured kontrolirao zakonitost provedbe postupka javne nabave nadstrešnica, a ne cijene ugovorenih roba i radova, 31. siječnja 2011. predloženo je Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet angažiranje sudskog vještaka za procjenu realne vrijednosti ugovorenih i izvedenih radova.

Od siječnja obrađuje MUP

O predmetnoj nabavi nadstrešnica, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dalo je svoje mišljenje 9. veljače 2011. Odjelu gospodarskog kriminaliteta MUP-a, u kojemu navodi da su u provedenim nadmetanjima učinjeni propusti, no zbog proteka vremena definiranog Zakonom o javnoj nabavi, Ministarstvo nije u mogućnosti poduzeti daljnje radnje.

"S obzirom na činjenicu da je predmet od 13. siječnja 2010. u obradi u Ministarstvu unutarnjih poslova, gradonačelnik nije poduzimao mjere, budući da su institucije postupile u okviru službenih dužnosti", zaključuje se u priopćenju. 

Pročitajte više