Bandić: Radnicima koji su gradili fontane podijelit ću medalje

Foto: FaH

DANAŠNJA najava Milana Bandića u programu Radija 101 kako će radnicima koji su gradili fontane podijeliti medalje logičan je nastavak apsurdne priče o građevinskim pothvatima zagrebačkog gradonačelnika.   

Osim što je u zadnje četiri godine na fontane potrošio 51 milijun kuna, Bandić je najavio gradnju još 40 novih fontana. Izgleda da je njegova dijagnoza, a javnost se ne može složiti radi li se o patološkoj opsjednutosti vodom ili nečem težem, uznapredovala od trenutka kada se prije dvije godine usporedio s Ivanom Krstiteljem.

S obzirom na to da obećava medalje, možda mu je novi uzor Tito. Jugoslavenski predsjednik je Orden junaka socijalističkog rada dodijelio 114 puta, a čak ih je 12 dobio Alija Sirotanović, bosanski rudar koji je za osam sati iskopao 152 tone ugljena. Teško je zamisliti da su se radnici na gradnji fontana baš toliko namučili, ali to vjerojatno neće omesti čovjeka čija politička pozadina sugerira da se u nekom trenutku života barem djelomično identificirao s Titom.  

U trenutku posebnog nadahnuća, Bandić je svoj projekt izgradnje fontana odlučio proširiti toliko da Zagreb nadmaši i sam Rim. Uz to je obećao i 300 milijuna eura za škole i vrtiće, asfalt i vodovod gdje god treba, žičaru za Sljeme i još stotinu čuda. Možda je Bandić nadišao Tita, i u povijesti pronašao još zloglasniji uzor?

Adolf Hitler je maštao o stvaranju svjetskog Reicha, a za njegovo je središte isplanirao izgradnju Germanije, velegrada punog čuda koje je trebao projektirati njegov omiljeni arhitekt Albert Speer. Ispunjena stadionima za mitinge, monumentalnim slavolucima i veličanstvenim avenijama, Germania je bila još jedna utopija manijakalnog Vođe koji je ubrzano ponirao u ludilo. Zvuči poznato?

Teško je, doduše, zamisliti da bi Bandić Zagreb mogao odvući u apokalipsu kakvu je doživio Berlin, ali s obzirom na to da 2017. godine na naplatu stižu obveze teške 2,35 milijardi kuna, što je gotovo trećina gradskog proračuna, nije nemoguće da hrvatskim glavnim gradom umjesto sovjetskih vojnika uskoro marširaju ne puno ugodniji stečajni upravitelji.

Ivan Krstitelj je izgubio glavu pod oštricom Herodova krvnika, Tita je dokrajčila gangrena, a Hitlerovi planovi o Germaniji raspali su se pod gusjenicama sovjetskih tenkova i američkim bombama. Tko će zaustaviti Milana Bandića?

Pročitajte više