Bandić zagrebačkim crkvama darovao više od 6 milijuna kuna

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell, Index

CRKVI nikada dovoljno novca, a kod zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nikada ne nedostaje volje da Crkvi udovolji. Nedavno je Renato Petek iz stranke "Naprijed Hrvatska" otkrio da je Bandić crkvama diljem Hrvatske davao novac čak i za ukrašavanje i rasvjetu, a nekima taj novac očito nije ni trebao pa su ga vratile u zagrebački proračun. Ukupno je tako spiskao 13 milijuna kuna.

Izmjene planova za prikriveno financiranje

Međutim, to nije sve. Bandić je našao načina da i crkvama u Zagrebu podijeli više od 6,3 milijuna kuna u 2017. godini. Napravio je to kroz izmjene planova komunalnih akcija po gradskim četvrtima i promjenama njihovih proračuna.

Tako je župi sv. Terezije od djeteta Isusa u Trnju pripalo pola milijuna kuna za zamjenu vanjske stolarije. Župna crkva Rođenja Blažene djevice Marije na Peščenici dobila je 478 tisuća kuna za uređenje dijela podrumskih prostorija. Tri crkve na Trešnjevci podijelile su 507 tisuća kuna za uređenje stropa, projektiranje dizala i uređenje župne dvorane.

100 tisuća eura za zelenilo

U Gornjoj Dubravi tri su crkve dobilo gotovo 2,5 milijuna kuna za uređivanje fasada i hortikulturne radove. Najviše je dobila Crkva Blažene djevice Marije - čak 1,5 milijuna kuna. Polovica tog novca otišla je na zelenilo oko crkve. Dobro su prošle i crkve u Sesvetama. Dobile su 1,8 milijuna kuna, a nije lešo bilo ni bogomoljama u Brezovici kojima je plaćeno 1,3 milijuna kuna. Plaćani su i umjetnički radovi – za vitraj u Stenjevcu iz fonda za komunalne akcije izdvojeno je 400 tisuća kuna.

Proračunske akrobacije

Ukupno je crkvama isplaćeno 6.303.040 kuna. Taj novac je nestajao i pojavljivao se u planovima komunalnih akcija. Vjerojatno su tako pokušali zamesti trag prikrivenog financiranja Crkve koja se ionako obilati financira iz proračuna, a valjda nešto uprihodi i od milodara vjernika. No, te operacije nisu promakle Zorislavu Šubariću iz Nove ljevice, koji je prostudirao planove komunalnih akcija svih gradskih četvrti. I otkrio proračunske akrobacije kojima se Bandić dodvorava Crkvi. Zbog grijeha ili nečeg drugog, Vrag će ga znati.
 

Pročitajte više