Tko je šef vodovoda koji kaže da je cijev stara 70 godina pukla jer nas Bog kažnjava

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

NAKON što je ponovno pukla vodovodna cijev u Selskoj ulici u Zagrebu te izazvala poplavu, o svemu se oglasio Marin Galijot, direktor Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. (ViO) u Zagrebačkom holdingu.

U razgovoru za Radio Sljeme Galijot je ustvrdio da možda Bog kažnjava Zagrepčane jer su bili zločesti.

>> Šef zagrebačke Vodoopskrbe: Možda smo bili zločesti pa nas Bog kažnjava

"Došlo je do puknuća iste cijevi koja je pukla u nedjelju i koju smo tada popravljali. Ti magistralni cjevovodi nisu predviđeni za otvaranje i zatvaranje i, u pravilu, kad se na njima radi, dođe do takvih situacija", rekao je Galijot.

 

"Možda smo bili zločesti pa nas Bog kažnjava"

"U noći na četvrtak trebao bi se otvoriti dio Selske između Zagrebačke i Ozaljske, a dio kod Baštijanove u petak navečer", rekao je Galijot.

Ako nešto opet ne pukne, konstatirao je voditelj, na što je Galijot rekao: "Kako nam dragi Bog da, možda smo bili zločesti pa nas kažnjava."

Ovo nije prvi put da se Galijot istaknuo neprimjerenim izjavama i nemuštim javnim nastupima.

Hrvatska i zagrebačka javnost su Galijota već malo bolje upoznali prošle godine, kada je zamalo poplavljen kvart Trnje, što je spriječeno samo pravodobnom reakcijom stanovnika, ali ne i nadležnih službi.

Bandićev kadar

Galijot je kadar bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića, a ViO vodi od listopada 2018., dok je prije toga bio tehnički direktor.

Kako je prije par mjeseci objavio gradski zastupnik Renato Petek, šefovi zagrebačkih podružnica Holdinga imaju bruto plaće od 22 od 26 tisuća kuna, što je oko 15 do 17 tisuća kuna neto.

Galijot je inženjer građevine, a čini se i da se donekle razumije u vodovodni posao, što kod Bandićevih kadrova nije uvijek garancija, ali skoro svaki put kad istupi u javnosti kaže nešto neprimjereno.

Tako je nakon poplave u Zagrebu prošlog ljeta Galijot poslan pred medije da objasni da sve to i nije bilo tako strašno, ali da je bilo neizbježno.

"U nevremenu u subotu palo je gotovo 80 litara kiše po kvadratnom metru. Sustav je bio dupkom pun i sva voda s Medvednice do Save došla je do glavnog odvodnog kanala i centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda", rekao je Galijot novinarima. Zahvaljujući kolektoru na Čulinečkoj, vrijednom 22 milijuna kuna, koji je završen prošle godine, nije bilo poplave u Trnavi i Sesvetama, dodao je.

>> Direktor Vodoopskrbe objašnjavao zašto je došlo do poplave u Zagrebu

Loši javni nastupi

Uslijedio je i katastrofalan nastup u emisiji Otvoreno na HTV-u, tijekom kojega je Galijot većinu vremena gledao u pod ili papire koje je imao pred sobom i polurazumljivo mrmljao sebi u bradu. 

Nije imao konkretan odgovor na pitanje stanovnika Trnja koji je s prijateljima morao provaliti u ustavu Hrvatskih voda i otvoriti branu kako bi spasio svoj kvart od potapanja, a jedino se uspio posvađati s predstavnikom Hrvatskih voda Zoranom Čavlovićem oko nadležnosti za taj objekt. Galijot je tvrdio da je obilazak ustave obaveza Hrvatskih voda, a Čavlović suprotno. 

Dok su se njih dvojica prepucavala oko toga što je čija nadležnost - a čini se da je ViO trebao obavijestiti Hrvatske vode, što je propustio učiniti - stanovniku Trnja Domagoju Vorbergeru preostalo je samo da ih upita: "Je li vas sram?" Odgovor nije dobio.

Galijot je tada važio za jednog od Bandićevih favorita, kojeg je pokojni gradonačelnik naročito volio voditi sa sobom u kriznim situacijama i ostavljati ga da odgovara na neugodna pitanja građana i medija. 

Bandić Galijota nazvao "najboljim direktorom Vodoopskrbe i odvodnje kojeg je Zagreb ikad imao"

Kada je pretprošle godine Novi Zagreb ostao bez vode usred ljeta, Bandić je negirao novinarski opis da je "veliki dio grada bez vode" te je dodao da bi on "skočio kroz prozor" da je tako.

Nakon novinarske provjere o tome jesu li ljudi u Novom Zagrebu svi dobili vodu - naravno, nisu - Bandić je ispalio: "Ako je Galijot rekao da svi imaju vodu, onda svi imaju vodu." Nisu je imali, što god tada Galijot tvrdio. Bandić ga je, pak, nazvao "najboljim direktorom Vodoopskrbe i odvodnje kojeg je Zagreb ikad imao".

Galijot se pojavio u medijima i u veljači 2019. godine, kada je otkriveno da je Grad Zagreb oprostio komunalne dugove i nekim milijunašima. Gradonačelnik Bandić je obećavao da će na oprost duga takvim dužnicima uložiti veto, a kada je pukao skandal, Galijot je poslan da krivicu preuzme na sebe.

"Uplatnicu sam već napisao, pozivam dužnike da plate dug do utorka ujutro, ili ću to napraviti ja", rekao je na konferenciji za medije Marin Galijot. "Dogodila se greška", objasnila je tadašnja pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo te koordinatorica otpisa dugova Mirka Jozić te istaknula da se, eto, "uvijek na dobre stvari nastoji baciti sjena".

Vlasnik tvrtke KAPTOL GRADNJA d.o.o.

Prema podacima iz sudskog registra, Galijot se ne bavi samo svojim poslom u ViO-u već je i vlasnik tvrtke KAPTOL GRADNJA d.o.o., osnovane 2013. S temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a koja je i danas aktivna. Galijot je jedini osnivač, kao i osoba ovlaštena za zastupanje, a istovremeno je i direktor ViO-a.

KAPTOL GRADNJA je registrirana za niz djelatnosti, no navodi se da joj je primarna djelatnost "pripreme i usluživanja pića". Kada se KAPTOL GRADNJA upiše u Google, jedan od rezultat koji se pojavi je Zaključak gradonačelnika Milana Bandića o dodjeljivanju "na korištenje javne površine za postavljanje otvorene terase". Među onima koji su dobili prostor za terasu je i Galijotova tvrtka, za objekt Kumica na Dolcu. Zaključak je donesen u više navrata 2017. i 2018. godine kada je Galijot bio tehnički direktor u ViO-u. Drugim riječima, Bandić je svojem direktoru u Holdingu dodijelio terasu za njegov poslovni objekt na Dolcu.

Index je svojedobno poslao upit Galijotu u vezi s time, ali odgovor nismo nikad dobili.

Pročitajte više