Šire se nevjerojatne snimke iz Francuske: Banditi marširaju ulicom i pucaju u zrak

Screenshot: Twitter/Sotri Dimpinoudis

SNIMKE koje su proteklih dana počele kružiti internetom izgledaju kao da dolaze s bojišta u Siriji, gdje je proteklih godina u kaotičnom ratu sudjelovalo mnoštvo različitih oružanih frakcija, uključujući Islamsku državu i slične islamističke ekstremiste. 

Međutim, ove snimke dolaze iz europske zemlje koja nije u ratu - Francuske. Na njima teško naoružana skupina maskiranih ljudi, koja izgleda kao kakva paravojna formacija, pozira pred kamerom s puškama, pištoljima, metalnim šipkama i barem jednom sjekirom, izvikujući parole na francuskom s izraženim stranim naglaskom.

Paradiraju ulicom s puškama i pucaju u zrak

Na drugim snimkama može se vidjeti i čuti kako ista oružana skupina paradira ulicom pucajući iz svojeg oružja u zrak. No ovdje se očito ne radi o slavlju, već o zastrašivanju neprijatelja - ili čitavog grada. 

Sve se ovo, naime, dogodilo u francuskom gradu Dijonu, tvrdi neovisni belgijski novinar grčkog porijekla Sotri Dimpinoudis, koji je snimke objavio na Twitteru. Autentičnost snimki ipak nije moguće neovisno potvrditi.

"Video koji ćete upravo vidjeti nije snimljen u Siriji ili negdje na Bliskom istoku, nego na ulicama Dijona u Francuskoj danas... Članovi bande vladaju ulicama, teško naoružani...", napisao je Dimpinoudis uz jednu od snimki koje je objavio u ponedjeljak. 

>>Neredi na istoku Francuske: Sukobile se čečenske i sjevernoafričke rivalske skupine

Vijesti iz tog francuskog grada potvrđuju da se ovaj nevjerojatni incident dogodio upravo tamo i rasvjetljuju pozadinu događaja. Naime, francuska interventna policija poslana je u Dijon kako bi zaustavila nasilje koje je tamo izbilo tijekom sukoba suparničkih imigrantskih bandi koji su trajali četiri noći zaredom.

Čečeni protiv imigranata iz Sjeverne Afrike

 

 

S jedne strane je banda sastavljena od čečenskih imigranata, koja se i vidi na ovim snimkama, dok je s druge strane banda imigranata iz Sjeverne Afrike, odnosno zemalja Magreba, uglavnom iz siromašne četvrti Gresilles. Dvije bande pokušale su "izravnati račune", rekao je visoki dužnosnik Bernard Schmeltz.

Dijonski javni tužitelj Eric Mathias kazao je da su Čečeni navodno koristili društvene mreže kako bi pozvali na osvetu diljem Francuske zbog napada na pripadnika njihove zajednice, 16-godišnjeg mladića, za što su optužili migrante s područja sjevernoafričkog Magreba. 

"Kada se ovako nešto zbiva, mi više nismo u Republici koja funkcionira"

Neredi su u gradu trajali četiri noći, prije nego su teško naoružani interventni policajci i žandari uspjeli uspostaviti red nakon sat i pol. Policija je priopćila kako su banditi, osim što su pucali u zrak, razbijali nadzorne kamere i palili koševe za smeće i automobile. 

"Želim poslati vrlo jasnu poruku huliganima koje smo vidjeli da pokazuju oružje, pojedincima koji su došli provoditi nasilje u Dijonu", izjavio je ministar unutarnjih poslova Laurent Nuñez i najavio da će osobno obići grad. Dodao je da će policijsko pojačanje ostati na ulicama "dok god bude trebalo". 

"Kada se ovako nešto zbiva, mi više nismo u Republici koja funkcionira", kazao je gradonačelnik Dijona Francois Rebsamen za televiziju BFM upozoravajući na nedostatak policijskih snaga.

Pročitajte više