BANK OF AMERICA KUPUJE FLEETBOSTON, STVARA 2. NAJVEĆU U SAD

Američka banka Bank of America najavila je u ponedjeljak kupovinu FleetBoston Financial banke za 47 milijardi dolara stvarajući tako drugu po veličini američku banku.

U udruživanju, koje će otvoriti Bank of America (BAC) pristup američkom sjeveroistoku i proširiti prisutnost u Južnoj Americi i na drugim međunarodnim tržištima, dioničari FleetBoston banke će dobiti 0,5553 dionice BAC za svaku svoju.

Bank of America je sada po vrijednosti imovine 3. američka banka sa 737 milijardi dolara, a Fleet je na 7. mjestu sa 196 milijardi dolara. Nova banka će dospjeti po vrijednosti imovine na 2. mjesto iza banke Citigroup Inc.

Nakon objave fuzije dionice Fleet banke skočile su na newyorškoj burzi za 24,6 posto na 39,61 dolar dok su dionice Bank of America iz Charlottea u Sjevernoj Carolini, pale za 9,8 posto na 73,85 dolara. Pad vrijednosti dionica kupca je uobičajen u ovakvim slučajevima.

Očekuje se da će fuzija biti provedena sredinom 2004. i bit će najveća u Sjedinjenim Državama nakon što je u travnju farmaceutska tvrtka Pfizer kupila za 60 milijardi dolara Pharmacia Corp.

Nova banka će zapošljavati oko 180.000 radnika, imat će 5.700 ureda i oko 16.500 bankomata i kontrolirati 541 milijardu dolara ili 9,8 posto američkih bankovnih depozita.

Banka će imati 33 milijuna individaulnih klijenata i 2,5 milijuna tvrtki pod svojim okriljem u 29 američkih država i 34 zemalja svijeta.

Analitičari sumnjaju da je Bank of America napravila pravi izbor kupovinom Fleeta plaćajući preveliku cijenu za banku koja neće moći brzo rasti na području sjeveroistoka Amerike gdje već i sada ima dominantnu ulogu i smatraju da je BAC trebao kupovati manje banke na područjima s boljim izgledima za rast.

Banke su u ponedjeljak objavile da će predsjednik nove banke biti dosadašnji glavni direktor Fleeta, Charles Gifford, dok će glavni direktor nove banke biti Kenneth Lewis, koji je to do sada bio u Bank of America. Sjedište banke će biti u dosadašnjem stožeru BAC u Charlotteu.

Trend konsolidacije banaka u Sjedinjenim Državama usporio je posljednjih godina, smatraju analitičari, velikim dijelom zbog slabljenja prometa na burzama. Razlog za dovršavanje megafuzija, koje su u Sjedinjenim Državama bile na djelu posebice tijekom prošloga desetljeća, jest i što mnogi veliki poslovi nisu dali očekivane rezultate.

Premda je Bank of America sada na zdravim nogama nakon njezinog nastanka 1998. spajanjem BankAmerica Corp. i NationsBank Corp. iskusila je velike probleme doživjevši da joj se dionice još 2000.-te prodaju po 36 dolara.

Banka Fleet, koja je godinama kupovale banke na sjeveroistoku Amerike, krajem prošle godine je imala vrijednost dionica od 18 dolara.

(Hina) sl sv

Pročitajte više