Bank of England revidirao prijašnje procjene i prognozirao manji gospodarski rast

CENTRALNA banka Engleske revidirala je prijašnje procjene i prognozirala slabiji gospodarski rast za ovu godinu. Prijašnja procjena rasta za tekuću godinu iznosila je 1,8 posto, da bi danas kazali kako je realno očekivati rast od 1,4 posto.

Svoju prosudbu temelje na općem slabljenju globalne ekonomije, a guverner banke Mervyn King naznačio je kako će previranja u eurozoni imati jak utjecaj i na domaće gospodarstvo. "Moramo surađivati s drugim zemljama kako bi smanjili gomilanje javnog i privatnog duga. Najveći rizik za našu ekonomiju dolazi iz eurozone, pa moramo pomno pratiti događanja na tom području", kazao je na konferenciji za novinare.

Bank of England pritom nije ponudio nikakve indikacije da će osigurati dodatne ekonomske stimulanse. Signalizirali su da će kamatne stope ostati na rekordno niskih 0,5 posto, i to vjerojatno još dugi period vremena. Banka predviđa da će krajem godine inflacija dosegnuti svoj vrhunac od nekih pet posto, ponajprije zbog rasta komunalnih troškova, ali bi u roku od dvije godine trebala pasti na 1,8 posto, prenosi Guardian.

"Inflacija u Velikoj Britaniji odraz je jučerašnje najave američkih Federalnih rezervi da će kamatne stope držati na niskoj razini dugi period vremena", objasnila je ekonomistica Vicky Redwood.

Pročitajte više