Bankari u Švicarskoj proglašeni krivima za pomaganje "Putinovom novčaniku"

Vladimir Putin i Sergej Roldugin Foto: EPA

ČETIRI bankara koji su omogućili prijatelju Vladimira Putina da položi ogromne iznose u švicarske banke proglašeni su krivima za nepažnju. Bivši rukovoditelji ciriške podružnice ruske Gazprombanke dobili su pozamašne kazne zbog pomaganja ruskom glazbeniku Sergeju Rolduginu pri pranju novca, za koji se pretpostavlja da pripada Putinu. 

Trojica osuđenih bankara su Rusi, a jedan Švicarac. Dobili su kazne u ukupnom iznosu od 741.000 švicarskih franaka. Optuženici, čiji identitet nije objavljen u skladu sa švicarskim zakonima, namjeravaju se žaliti na odluku suda. 

Na švicarske račune stavio 50 milijuna dolara 

Roldugin je navodno između 2014. i 2016. na švicarske račune stavio 50 milijuna dolara bez vjerodostojnog objašnjenja na koji način je došao do novca. U to se vrijeme predstavljao kao violončelist sa skromnim primanjima. Proslavio se kao glazbenik, ali nije zarađivao velike svote. Jednom je izjavio za New York Times da nije biznismen, a pogotovo ne milijunaš.  

Stoga se postavilo pitanje odakle mu toliki milijuni u švicarskim bankama. Naime, bilo je dobro poznato da je violončelist bio blizak Putinov prijatelj, a čak se pričalo da je kum Putinovoj kćeri, piše BBC.  

Sve su prvo otkrili novinari  

Prema švicarskom zakonu, banke su dužne odbiti ili zatvoriti račune ako se pojave sumnje u vezi vlasnika računa ili izvora novca. Također bi trebale s "politički eksponiranim osobama" postupati s velikom pažnjom. Kao poznati prijatelj ruskog čelnika, koji je uložio milijune u Švicarskoj nakon nezakonite aneksije Krima i kasnijih sankcija Rusiji 2014., Sergej Roldugin trebao je izazvati sumnju među optuženim bankarima.   

Ovaj skandal su prvo u javnost plasirali novinari koji su pronašli dokaze o sumnjivim transakcijama, koje uključuju Rolduginove off-shore tvrtke vrijedne stotine milijuna dolara, kao i njegove račune u švicarskim bankama.  

Tek nakon što su se ti dokazi pojavili u medijima, švicarski tužitelji pokrenuli su vlastitu istragu. Njihova optužnica navodi da je glazbenik djelovao kao "Putinov novčanik" kanalizirajući sredstva preko lažnih tvrtki na Cipru i u Panami u Gazprombank u Zürichu.  

Pročitajte više