Posljednice konverzije: Banke otpisale 5,7 milijardi kuna kredita

Foto: Hina

PREMA posljednjim podacima HNB-a ukupni krediti sektoru stanovništva krajem travnja spustili su se na razinu blago ispod 118 milijardi kuna što je pad na mjesečnoj i godišnjoj razini.

U odnosu na ožujak ukupni krediti stanovništvu su za 348 milijuna kuna niži (mjesečni pad od 0,3 posto) dok su na godišnjoj razini zabilježili značajan pad od preko 10 milijardi kuna (7,8 posto).

Banke otpisale 5,7 milijardi kuna kredita

Tako je deseti mjesec zaredom zabilježen pad ukupnih kredita stanovništvu na godišnjoj razini, dodatno podržan snažnim padom stambenih kredita uslijed učinka prisilne CHF konverzije.

Naime, prema informacijama HNB-a, tijekom postupka konverzije i djelomičnog otpisa kredita stanovništvu indeksiranih uz švicarski franak, od kraja studenog 2015. do kraja travnja ove godine banke su ukupno otpisale 5,7 milijardi kuna kredita, navode analitičari RBA.

Posljedično su se stambeni krediti krajem travnja spustili na 52,6 milijardi kuna. U odnosu na prethodni mjesec niži su za 590 milijuna kuna (1,1 posto) dok su u usporedbi s istim mjesecom lani niži za 9,2 milijardi kuna (14,9 posto). Važno je naglasiti da u valutnoj strukturi kredita stanovništvu dominiraju devizni krediti (uključujući i one s valutnom klauzulom) s udjelom od 64 posto, stoga je jačanje kune u odnosu na euro na godišnjoj razini za 1,5 posto dodatno utjecalo na pad kredita iskazanih u domaćoj valuti.

Nenamjenski krediti iznose 40 milijardi kuna


Promatrajući distribuciju kredita kreditnih institucija prema namjeni, drugo mjesto u strukturi ukupnih kredita stanovništvu (34 posto) pripada skupini gotovinskih nenamjenskih kredita koji su krajem travnja dosegnuli gotovo 40 milijardi kuna. U odnosu na prethodni mjesec viši su za 200 milijuna kuna (0,5 posto) dok su na godišnjoj razini zabilježili rast od 724 milijuna kuna (1,8 posto).

Također, u odnosu na kraj prošle godine, gotovinski nenamjenski krediti viši su za 185 milijuna kuna (0,5 posto). Obzirom da u ovoj skupini kredita oni s valutnom klauzulom čine gotovo polovicu, spomenute tečajne razlike dijelom su ublažile njihov iskazani rast na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Izuzev gotovinskih nenamjenskih kredita, godišnjem padu ukupnih kredita sektoru stanovništva pridonijele su sve preostale komponente kredita prema namjeni: potrošački, stambeni, hipotekarni krediti, krediti za automobile, krediti po kreditnim karticama te prekoračenjima po transakcijskim računima.

"Obzirom na još uvijek slabo tržište rada, u narednim mjesecima ne očekujemo znatniji zaokret u kreditnoj potražnji od strane sektora stanovništva", prognoziraju analitičari RBA.

Pročitajte više